В Україну доставить зенітні гарматні комплекси Skynex

Німецька компанія Rheinmetall у найближчі місяці доставить в Україну два зенітні гарматні комплекси ближньої дії Skynex.

В Україну доставить зенітні гарматні комплекси Skynex
В Україну доставить зенітні гарматні комплекси Skynex

У своїй статті «Rheinmetall: потужний партнер на стороні України» компанія анонсувала постачання двох 35-мм зенітних гарматних комплексів ближньої дії Skynex.

За словами компанії, системи розмістять на шасі Rheinmetall MAN HX 8×8.

Номенклатура боєприпасів буде включати програмовані снаряди з повітряним підривом AHEAD.

Зі слів прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля відомо, що ці системи у невідомій кількості вже стоять на бойовому чергуванні в Україні.

Нагадаємо, що у лютому «Мілітарний» повідомляв, що Rheinmetall отримав замовлення від «міжнародного замовника» на покупку двох систем Skynex. Як виявилося, цим замовником є Україна.

Основа комплексу — гармата Oerlikon Mk3, яка має ефективну дальність стрільби на відстань чотирьох кілометрів та скорострільність до 1000 пострілів за хвилину.

Основний снаряд системи — програмований AHEAD з функцією повітряного підриву. Він має 152 уражаючі елементи, які утворюють «хмару» для знищення цілі.

Skynex обладнаний системою управління і контролю Oerlikon Skymaster. Типові цілі для системи — дрони, крилаті ракети та керовані боєприпаси.

За підрахунками компанії, знищення типової повітряної цілі цією системою може коштувати близько 4 тисяч євро, що майже у сто разів менше за показники системи IRIS-T.

Україна — перша країна, яка експлуатує цей комплекс.