Нам потрібно повертати людей в Україну непримусово — експерт

Завдання державних інституцій та місцевих органів: створити таку можливість, щоб виїхавших українців долучити до розвитку стратегічних планів громад. Тобто до розвитку своїх громад.

Микола Сергєєв
Микола Сергєєв

Про це заявив голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергєєв у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Має бути стратегічний план розвитку. Нам потрібно повертати людей в країну непримусово. Для цього вони повинні бути дотичні до стратегічних планів розвитку своїх громад. Ті люди, які виїхали на західну Україну або за кордон, до ЄС, бажають повернутися в країну та відбудовувати її. Завдання державних інституцій та місцевих органів- створити таку можливість, щоб цих людей долучити до формування стратегічних планів. Тобто планів розвитку своїх громад. Українці, перебуваючи за кордоном, отримують новий досвід. Вони розуміють, що можна створювати в Україні. До речі, це завдання і для місцевих державних інституцій та місцевих органів: створити таку можливість, щоб виїхавших українців долучити до розвитку стратегічних планів громад. Тобто до розвитку своїх громад.медіа. Вони мають показати, як залучити людей до спільно- творчого процесу відбудови своїх громад. Кожна така спільнота, квартальна, сільська, вулична, повинна бути дотичною до цього процесу», — каже експерт.

Він підкреслив, що просуває проєкт «Лідери громад», який стосується створення спільнот та виділення з цієї маси людей активних та спроможних.

«Вони будуть мати певні знання і в своїх громадах створювати напрямки розвитку, в першу чергу своєї громади. Звісно треба змінювати владу та обирати нову еліту. Якщо депутати розуміють, що вони можуть бути новою елітою, хай переобираються, якщо розуміють, що можуть розвивати свою громаду. Структурування громад — це дуже важливо. Адже ми будемо жити у воєнному часі по-військовому. Тобто структуровано. Мають бути структури активних людей, які повинні бути навчені та отримувати досвід, як відбудовувалась повоєнна Європа. Тому до планів відбудови країни нам потрібно залучити якомога більшу кількість населення. А вже з цього сформуются нові громадські інститути. Європа буде співпрацювати саме з такими інституціями та давати кошти на відбудову. Вони так і називаються інститути громадянського суспільства. Тобто недержавні громадські організації, громадські спілки, будь- які товариства, ті ж самі кооперативи. Люди мають право все це створювати в громадах, як інструмент для їх відбудови», — резюмує експерт.