У Львові зникла гуманітарка з США: мародерів треба саджати довічно — правозахисник

За розкрадання гуманітарної допомоги під час війни, мародерів треба саджати довічно.

У Львові зникла гуманітарка з США
У Львові зникла гуманітарка з США

Про це в коментарі i-ua.tv заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Під час війни розкрадання гуманітраки підпадає під статтю. Це підрив державності згідно статей 109 та 111 Кримінального кодексу України. Тобто осіб, які вкрали гуманітарну допомогу треба негайно арештувати та притягнути до кримінальної відповідальності. А це позбавлення волі від 10 до 15 років. Тому правоохоронці мають негайно розпочати досудове розслідування. Після чого гуманітарку повернути, а винних притягти до відповідальності», — каже правозахисник.

Він підкреслив, що підрив державності терміну давності немає.

«За крадіжку у ЗСУ під час війни, мародерів треба саджати довічно. Проте це має вирішувати суд. Однак, якщо слідством буде доведено, що це нанесло шкоду не тільки державності, а й загинули люди, то тут дійсно можна застосувати статтю 15 Кримінального кодексу України, яка передбачає довічне ув’язнення», — каже експерт.

Він підкреслив, що розкрадання гуманітарної допомоги псує міжнародний імідж України.

«Тому треба налагоджувати прямі поставки гуманітарки до військових частин, та людей, які дійсно в ній потребують. Для цього треба підключати громадськість. Якщо це продовжувати робити через посадовців, вони будуть розкрадати чи брати собі 20%. Гуманітарка має бути на кожному кроці під контролем. Якщо цього не зробити, вона буде і надалі розкрадатися», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що У Львові зникла гуманітарка з США на 34 мільйони грн.

Зникла партія близько 10 тис. тактичних аптечок IFAK закуплених і відправлених американськими волонтерами для ЗСУ.

Як з’ясували журналісти, у цій таємничій історії виразно проступають сліди Львівської обласної військової адміністрації та деяких благодійних фондів, з якими вона працює.