Вагнерівці найближчим часом можуть зайти до Польщі — політолог

Проникнення вагнерівців до Польщі, це один із інструментів тиску на країни НАТО.

Вагнерівці найближчим часом можуть зайти до Польщі
Вагнерівці найближчим часом можуть зайти до Польщі

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Це абсолютно можливо. Це реальна загроза. Єдине, що це не буде захід колонами. Очевидно, що вони будуть намагатися потрапити, як нелегальні біженці. Тобто фрагментарно, одинаками для того, щоб підготувати підґрунтя всередині польської держави для вчинення різних злочинів. Вагнерівці заявили, що в них є певні задачі в Білорусі. Тому зрозуміло, що вони не просто так там дислокуються, а дійсно будуть далі збільшувати напругу», — каже І. Чаленко.

На його думку, проникнення вагнерівців до Польщі, це один із інструментів тиску на країни НАТО.

«рф буде його застосовувати в довгостроковій перспективі. Це може початися вже незабаром. Не виключаю таке, що певні вагнерівці могли вже зайти на територію Польщі. Це загроза, тому буде спроба активувати статтю 5 Вашингтонського договору, але тут питання проти кого її активують? Адже вагнерівці не дивлячись на те, що вони фінансувалися з російського бюджету, є поза законодавством рф. Тому вони будуть сприйматися терористичною організацією. Тобто стаття 5 Вашингтонського договору буде застосована проти терористичної організації, як це було у випадку після підриву веж близнюків у Нью- Йорку у 2001 році. Тому сили НАТО можуть почати витісняти вагнерівців не з точки зору протидії рф, а формально, як у боротьбі з терористами», — каже експерт.

Він підкреслив, що рф боїться почати повномасштабну компанію проти країн НАТО.

«Тому всі ці дії володимир путін робить, щоб організувати для себе перемовні позиції для досягнення якось компромісу з країнами Альянсу», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що віцемаршалок Сенату Польщі Міхал Камінський заявив, що країна серйозно сприймає загрозу, пов’язану з присутністю найманців ПВК «Вагнер» поблизу польського кордону у Білорусі.