Для вивозу зерна з України можуть залучити авіацію НАТО — експерт

Чим далі рф буде блокувати логістику в Чорноморському регіоні, тим більше посилюватиметься обороноздатність України та виникне необхідність проведення операції по вивозу зерна.

Для вивозу зерна будуть залучати авіацію країн Альянсу.
Для вивозу зерна будуть залучати авіацію країн Альянсу.

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Через дії рф, пересування Чорним море для України повністю заблоковане. Чорноморськ був заблокований де-факто в останні місяці зернової угоди. Тому рф може дійсно намагатися підсилити блокування зернової угоди. Хоча партнери рф, зокрема країни Африки, закликали рф відновити зернову угоду. Президенту рф путіну всі говорять, в тому числі і Китай, що треба відновлювати зернову угоду. Тому рф може ескалувати далі ситуацію. Тиснути на свою позицію, або ж погодитися з позицією Туреччини. Адже мають відбутися перемовини між москвою та Анкарою, щодо продовження зернової угоди», — каже І. Чаленко.

За його словами, президент рф в. путін намагається посилити власні позиції під час перемовин з президентом Туреччини.

«Однак чогось кардинально нового рф запропонувати не може. Чим далі вона буде блокувати логістику в Чорноморському регіоні, тим більше посилюватиметься обороноздатність України та виникне необхідність проведення операції по вивозу зерна. Наприклад, для конвоїв або будуть залучати авіацію країн Альянсу. Зараз просто мовчки спостерігати за цим ніхто не буде», — каже І. Чаленко.

На його думку, західні партнери бояться зіткнення з рф. Однак через загрозу нападу вагнеровців на Польщу рф сама наражається на реакцію Альянсу.

«Чим більше конфлікт виходитиме за межі України, те, що ми зараз бачимо між Білоруссю та Польщею, тим більше будуть розкутішими дії стосовно Чорнормоського регіону. Крім того, якщо перемовини путіна та Ердогана будуть невдалими, то ми побачимо більш оперативну участь Туреччини, як раз з точки зору конвою по вивозу зерна з України. Адже сама Туреччина втрачає мільярди доларів через те, що стоїть зерновий коридор», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що росія готує кораблі та авіацію для блокування районів Чорного моря після виходу із зернової угоди.