Православне християнство для нас досі є визначальним фактором, — Волковський

Православна церква, православне християнство для нас досі є визначальним фактором. І через це виникають постійні дискусії.

Володимир Тетерук і Володимир Волковський
Володимир Тетерук і Володимир Волковський

Про це зазначив кандидат філософських наук, науковий співробітник відділу історії філософії України Інституту філософії імені Г. Сковороди НАН України Володимир Волковський у програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«На жаль, росія використовує релігійний фактор для побудови своєї політичної ідеології. Я б навіть більше сказав, що це не стільки ідеологія, не стільки певна ідея, скільки громадянська релігія. Ми маємо в росії специфічний вид громадської релігії», — сказав він.

За його словами, будь-яке суспільство, особливо політичне суспільство, держава, має свій сакральний комплекс, тобто систему уявного про сакральне.

«Виходячи із сакральних уявлень, ми визначаємо наше політичне життя. Умовно кажучи, громадянська релігія легітимує, узаконює, виправдовує існування нашої держави. Вона пояснює, чому ми повинні жити разом, чому ми повинні не лише жити, а й померти за відповідні прапор і герб. І зрештою, чим відрізняється сакральне від ідеології — воно передбачає завжди емоційну, інтимну прив'язку», — пояснив експерт.

Відповідно цей комплекс ділиться на чотири елементи, підкреслив науковець.

«Сакральний простір, тобто що є нашим. Сакральний час, тобто наша ідеальна історія. Сакральний суб'єкт, тобто наша нація. І сакральна мета, тобто для чого існує та чи інша нація. І коли ми говоримо про доктрину „руского міра“, вона прекрасно підпадає під всі параметри громадянської релігії», — додав Волковський.