«Чудова людина — це не професія». Чи підуть військові в політику після війни?

Згідно з результатами останнього опитування соціологічної служби «Центр Разумкова», 51% українців вважають, що політична сила, якій можна буде довірити владу після війни, може складатися з військових.

«Чудова людина — це не професія». Чи підуть військові в політику після війни?

Потенційно військові можуть піти в політику після війни, щоб змінити систему, але невідомо, чи буде створена політична сила. Про це заявив громадський діяч Андрій Кочуков у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Я можу навести такий приклад: події 2014−2015 років, коли були вибори до Верховної Ради. І там напевно в самого лінивого не було в прохідному списку в першій п'ятірці комбатів, волонтерів тощо. Чим ця історія закінчилася? Нічим. Насправді якщо вони підуть, чи здатні військові утворити свою власну політичну силу? Важко сказати, бо я розумію, хто зараз воює, але це настільки різношерстні люди абсолютно, які не мають ніякої узагальненої, ідеологічної платформи, бо партія — це перш за все ідеологічна річ», — пояснив він.

На його думку, неможливо змінити щось, коли немає уявлення про це, крім того, що все повинно бути справедливим.

«Один із середньовічних філософів сказав чудову фразу: коли ти розмірковуєш про те, що Бог до тебе несправедливий, то подумай про те, що якби він був справедливим до тебе, ти був би ще в гіршому становищі. Тобто питання справедливості в цьому випадку — це досить серйозна річ. Якщо ти не розумієш деяких речей, ти приречений у боротьбі за справедливість стати тим самим злом, а може й більшим», — зазначив Кочуков.

За його словами, навряд чи ці люди підуть воювати з владою у форматі військової хунти.

«Єдине, що може бути, — це локальні прояви (коли людина підірвала себе в суді; коли людина підірвала себе на граніті в Міністерстві; коли людина себе підпалила). Були всякі випадки від відчаю. Річ у тому, що люди, які пережили пекло, будуть втомлені, коли повернуться з війни. І на фронті від усіх цих подій рятує адреналін. У мирному житті цього адреналіну не буде, тому будуть серйозні проблеми», — підкреслив громадський діяч.

Він сказав, що в історичній ретроспективі ветеранські рухи ще поки ні до чого позитивного в країнах, в яких вони відбувалися, не призвели.

«Люди, які пройшли фронт, повернуться в горі додому, у зруйновані будинки, у сім'ї, які пройшли війну, втрати. Чи будуть вони здатні на якийсь конструктив, не знаю. Хотілося б вірити. При всій моїй повазі до цих людей, які служили та продовжують служити в українській армії. Вони всі герої, вони всі чудові люди, але в цьому випадку чудова людина — це не професія», — підсумував Кочуков.