Між Польщею та Україною компліментарності немає, — Сергій Коваленко

У соціальній психології існує таке поняття як компліментарність. Тобто так складається все історично, що якісь народи симпатизують один одному, а якісь — не сприймають один одного.

Сергій Коваленко в програмі "Точка зору"
Сергій Коваленко в програмі "Точка зору"

Про це розказав незалежний дослідник історії, автор багатьох книжок і наукових праць Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Білоруси та українці компліментарні між собою, тобто в них немає несприйняття один одного. Так воно є, це факт. І навіть при тому, що опинялися в складі різних держав, які між собою воювали, це не змінило цієї парадигми наших стосунків. А між Польщею та Україною компліментарності насправді немає. Чогось українці з поляками не компліментарні. З молдавським народом більшою мірою», — зазначив він.

Історик пояснив, що поляки були католиками, а православні собори проголошували Папу Римського антихристом.

«Люди вірили тоді, щиро вірили, не те, що там це політика була. І українці звикли ставитися до поляків-католиків, як до слуг антихриста, слуг диявола. Таке стартове несприйняття нагромаджувалося, нагромаджувалося сторіччями», — додав експерт.

За його словами, наразі є велика імовірність того, що поляки з українцями почнуть перетворюватися на братні народи.

«Підстави для того всі є. Вони нас нарешті почали сприймати як заслону від тієї імперії, яка свого часу їх поневолила також, а ми тепер їх сприймаємо як надійних, вірних союзників, які все роблять для того, щоб ми вистояли, щоб ми втрималися, щоб ми відбили це», — підсумував Коваленко.