Якщо цифри наближаються до крайнощів, це не відображає реальної ситуації, — експерт про опитування

51% українців вважають, що політична сила, якій можна буде довірити владу після війни, може складатися з військових. 24% гадають, що таку партію можуть створити волонтери, 17% — інтелігенція.

Якщо цифри наближаються до крайнощів, це не відображає реальної ситуації, — експерт про опитування

Такі результати опитування опублікувала соціологічна служба «Центр Разумкова».

Громадський діяч і експерт PhD із соціології Андрій Кочуков у коментарі телеканалу I-UA.tv зазначив, що єдина велика цифра в цьому дослідженні — це відсоток українців, які вірять, що військові можуть навести порядок у країні.

«Тобто на сьогоднішній момент найоптимістичніший прогноз змін — вірять менше ніж 60% українців. А далі 24% і менше, і менше. Є такий закон статистики: якщо у вас цифри наближаються до крайнощів, це не відображає реальної ситуації в суспільстві. До прикладу, коли робилися заміри соціальної думки до повномасштабної війни, дуже багато було полярних думок. Тобто або „ми не приймаємо дії влади“, або „ми абсолютно приймаємо дії влади“. Вони різнилися в різних соціальних, вікових групах, але тим не менш були радикальні. Про що це говорить? Це значить, що суспільство не визначилося», — заявив він.

За його словами, проблема не в тому, що цифри в опитуванні малі, а в тому, що немає жодної великої.

«Ця картинка говорить про те, що люди висловлюють свою думку, але це навіть не оптимізм. Я спробував просумувати відсотки в питаннях, у мене ніде не вийшло 100%. Тобто є дуже великий відсоток людей, які не визначилися й не можуть сказати, чому», — сказав Кочуков.

Експерт переконаний, що змінити чинну політичну систему через нинішні політичні інститути неможливо.

«Тобто ці цифри показують, що однозначного чогось немає, довіра до інституцій невисока. Тобто найвища довіра до армії, але й вона не досягає навіть 60%», — додав громадський діяч.