Це свідчить про деградацію еліт, — експерт про бій Цукерберга та Маска

Генеральний директор Meta Марк Цукерберг заявив, що готовий провести бій із засновником Space X та Tesla, а також власником соціальної платформи Х (раніше відомої як Twitter) Ілоном Маском 26 серпня.

Марк Цукерберг та Ілон Маск
Марк Цукерберг та Ілон Маск

Політичний оглядач і аналітик Олександр Палій вважає, що цей бій несе в собі кілька цілей. Про це він заявив у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Перша ціль — це, звісно, реклама брендів. Цукерберг свій продукт, соцмережу, запустив, у ньому спочатку багато людей зареєструвалися, а потім був величезний відтік, мільйони людей виходять з цієї соціальної мережі. Одна з причин, до речі, (така ж ситуація і з Twitter) — це доволі жорстка цензура, яку запроваджують обидві соціальні мережі, попри свої постійні заяви, що вони є прихильниками свободи слова. Зокрема ця цензура стосується України. Будь-які згадування українських військових не дуже вітаються, є багато скарг на блокування тощо. Я вже мовчу про згадування російської агресії», — пояснив експерт.

Друга причина, на його думку, — це спроба відволікти американське передусім суспільство від проблеми війни в Україні.

«Бо все ж таки, скажімо чесно, що війна в Україні — це не регіональний конфлікт, це цивілізаційна війна, а українці ведуть війну, у тому числі, за те, щоб американці та європейці жили нормально, як і раніше, а може навіть краще, і щоб цінності цивілізованого суспільства не були зруйновані, а навпаки й далі допомагали розвивати нашу цивілізацію. Пересічний американець до кінця не розуміє цього, як і європеєць», — зазначив Палій.

У липні вийшов фільм «Барбі», який зібрав за перший вікенд українського прокату 30,5 млн грн. А в США та Канаді стрічка встановила рекорд 2023 року з касових зборів, зібравши 155 млн доларів.

«З чим у нас асоціюється фільм „Барбі“? З таким світом, прямою протилежністю того, що зараз в Україні, мається на увазі війна. Тобто такий світ законсервований, де затишно, добре. Не про війну ж знятий фільм, які це загрози для людства… Тобто в американців немає розуміння та бажання розуміти, що це все-таки не звичайна війна, не звичайний регіональний конфлікт, це війна за цивілізацію», — додав політичний оглядач.

За його словами, Цукерберг і Маск все ж таки, хоч і є представниками еліти, більше дбають про свої бізнес-інтереси.

«Зараз просто такий час, час авантюрних людей. Якщо хочеш заробити багато грошей, треба бути авантюрним. Маск у цьому сенсі отримав найбільші успіхи. Усе це насправді свідчить про деградацію еліт, у тому числі американських, принаймні цих двох представників, для яких загальнолюдські цінності виявилися на другому плані», — підсумував Палій.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.