Паша Мерседес знову вийшов під заставу: експерт розповів, що відбувається

Екснастоятеля нижньої Києво-Печерської лаври Павла Лебідя (Паші Мерседеса), випустили під заставу через критику західних партнерів.

Підозрюваний за кількома статтями "Паша Мерседес"
Підозрюваний за кількома статтями "Паша Мерседес"

Про це в коментарів i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

«Щодо Паші Мерседеса, то він є не просто знаковою фігурою московського патріархату. По своїй розкрученості та впливу він займає більшу позицію, чим Онуфрій, який є керівником УПЦ мп. Павло є одним з стовпів цієї церкви. Очевидно, що наша влада, входячи в переговорний трек, вимушена реагувати на критику західних партнерів, які опікуються захистом та правозахистом релігійних прав. Адже за їх словами переслідування Паші Мерседеса є порушенням релігійних прав, бо на їх думку у прокуратури та слідства немає достатніх звинувачень, щоб його залишати під арештом. Хоча слідство по справі Паші Мерседеса продовжується. Мене також особисто непокоїть те, що доля Паші Мерседеса буде вирішуватися з точки зору політичної доцільності, а за факт зради та підтримки агресії рф проти України. Мені здається, що Паша Мерседес особисто брав участь у підготовці та супроводі вторгнення рф. Принаймні на ідеологічному рівні «, — зазначає В. Кулик.

За словами політолога, тепер долю колишнього настоятеля нижньої Києво-Печерської лаври Павла Лебідя, вирішуватиме суд. Питання в тому, чи складе іспит на справедливість наша судова система.

«Якщо не здасть, то це прискорить пряму дію вірян, які оберуть іншу конфесію і процес переходу набуде іншої динаміки. Окрім того, все завершиться передаючою культових споруд ПЦУ. Все вказує на те, що всі Лаври перейдуть до ПЦУ», — резюмує В. Кулик.

Нагадаємо, що Колишнього настоятеля нижньої Києво-Печерської лаври Павла Лебідя, підозрюваного в розпалюванні релігійної ворожнечі та виправдовуванні російського вторгнення, у понеділок, 7 серпня, випустили зі слідчого ізолятору. За зловмисника внесли заставу в розмірі близько 33 мільйонів гривень