Чоловіків хочуть змусити приходити в ТЦК без повістки: адвокат дав роз’яснення

Депутат від Слуги народу Мазурашу Георгій пропонує змусити чоловіків добровільно приходити в ТЦК без повісток під час загальної мобілізації. Таку зміну до законодавства він пропонує законопроєктом № 9566, що взято на розгляд. Чого тепер можна очікувати українським чоловікам, розповів i-ua.tv адвокат Василь Мірошніченко.

Загальна мобілізація
Загальна мобілізація

«Якщо депутати приймуть законопроєкт № 9566, то виклик чоловіків в ТЦК без повістки телефоном чи через електронну пошту буде законним. Інша річ чи буде це рішення Конституційним. Відповідальність має бути персональна, а дзвінок телефоном не завжди дає можливість ідентифікувати, хто саме взяв слухавку. Можуть бути різні ситуації, тому має вестися аудіо запис дзвінка. Хоча в судах така практика, щодо виклику в суд, існує вже понад 10 років. Це не дає можливість ухилятися від судового засідання. Щось подібне хочуть зробити для ТЦК», — каже адвокат.

Він нагадав, що в рф вже запровадили виклик до військкоматів через інтернет.

«Людина має з’явитися до військкомату протягом 10 днів. Якщо ні, то чоловіку блокують всі банківські рахунки та він не може виїхати за кордон. Як це буде реалізовано в нас? Тут є питання. Адже людина може поміняти е-пошту. Тому можуть виникнути проблеми. Хоча знову ж таки, суди надсилають повістки через електронну пошту. Крім того, всі адвокати з 1 грудня мають зробити е-кабінет електронний суд. З судами ця система працює, тому таку ж систему хочуть запровадити і для військкоматів. Тобто для військовозобов’язаних осіб. Тож це частковий рух в бік рф. Відрізняємося тим, що в Україні вже ж таки має бути персоналізація людини через телефон або е-пошту. В рф же всіх зобов’язали заходити на сайт та перевіряти чи є ти в списках, чи ні. Тобто механізм там дуже жорсткий», — каже адвокат.

Нагадаємо, що автор законопроєкту в пояснювальній записці вказує, що прийняття законопроєкту дозволить підвищити мотивацію громадян до захисту Вітчизни, оптимізувати мобілізаційну діяльність з метою залучення до військових підрозділів вмотивованих патріотів, зняття непотрібної зайвої соціальної напруги, сприяння підтримці та зміцненню вітчизняної економіки та, відповідно, і обороноздатності держави.