В Україні не корупція, а загальнодержавна система розграбування національних багатств — експерт

Заява Мінфіну про те, що в Україні зараз найнижчий за останні 20 років рівень корупції є брехнею.

Коли міністр фінансів каже, що у нас корупція на найнижчому рівні, то він бреше
Коли міністр фінансів каже, що у нас корупція на найнижчому рівні, то він бреше

Про це в коментарі заявив народний депутат України ІІІ скликання, координатор «Суспільної системи» Віктор Жердицький в коментарі I-UA.tv.

" Те, що сказав міністр Марченко журналістам «Радіо Свобода» є брехнею. Адже саме високий рівень корупції заважає іноземним державам надавати Україні повноцінну допомогу, а нам — перемогти у війні. До речі, у нас не просто корупція, коли хтось комусь «відстібає» комісійні чи допомагає отримати держзамовлення. У нас не корупція, а загальнодержавна система, що пронизує усі галузі життєдіяльності, починаючи від Офісу Президента і аж до останнього села, що безперервно діє для розграбування усього національного багатства, яке ще існує в Україні. Тому коли міністр фінансів каже, що у нас корупція на найнижчому рівні, то він бреше. Бо в нас не корупція, як це є в західних країнах, а загальнодержавна система розграбування. Тотальна, організована та всепроникаюча по всім територіям та секторам. Найстрашніше, що це без винятку стосується фінансування нашої армії, оборони і безпеки. Всі знають про яйця по 17 грн, але за це міністра оборони під час війни у цивілізованій країні мали розстріляти на майдані, а труп повісити вниз головою, щоб чиновники бачили, як карають за ослаблення обороноздатності", — каже експерт.

На його думку, заяви міністра фінансів Марченко про найнижчий рівень корупції свідчить про те, що він або є ненормальною людиною, яка живе в ілюзорному світі, або ж виконує чиєсь замовлення.

«Скоріш за все він виконує завдання від вищого керівництва: чи від Офісу Президента, чи від прем'єра — розказати західній аудиторії, що в нас корупція на мінімальному рівні. Це ІПСО розрахована на недалеких людей серед західної аудиторії. Адже в кожній галузі, просто всюди є корупційна складова», — зазначає В. Жердицький.

Він зазначив, що в Україні корупція зараз є навіть в армії. Зокрема, в частинах, які воюють на передовій.

«Нещодавно розкрився факт, як бухгалтер фінансового відділу, однієї з бригад, яка зараз воює на фронті, вкрала величезну суму через фіктивні документи», — каже В. Жердицький.

При цьому він зазначив, що раніше на будівництві доріг, наприклад, при Януковичі від турків вимагали 70% відкатів від суми фінансування вартості робіт, при Порошенко — 50%, то при «зелених» вже 40%.

«Можливо корупційна складова на будівництві доріг дійсно впала з 70% до 40%. Однак це не, тому що наші корупціонери стали більш „моральнішими“. Це сталося тому, що все настільки вже витягнуто з економіки та людей, що просто вже мало що залишилось витягувати. Лише зосталось розпродати нашу землю, надра та залишки підприємств, які не встигли розпродати до повномасштабного вторгнення», — резюмує експерт.