Вкрадуть багато: експерт про підготовку «Плану України» під 50 млрд євро від ЄС

Уряд розробляє комплексний документ, який стане програмою відновлення та економічного розвитку держави на найближчі 4 роки. Що за цим насправді стоїть, в коментарі I-UA.tv. заявив народний депутат України ІІІ скликання, координатор «Суспільної системи» Віктор Жердицький.

Поки не закінчиться війна, у нас не можу бути жодної мирної економіки
Поки не закінчиться війна, у нас не можу бути жодної мирної економіки

«Після аналізу перших деталей підготовки урядом „Плану України“, який передбачає фінансування від ЄС у розмірі 50 млрд євро протягом 2024−2027 років, складається враження, що цю програму розробляють люди, які живуть або не в Україні, або не нашими проблемами. Судячи з того, що в нас досі не відбувається підготовка всього населення до участі у війні та бойових діях, війна не закінчиться в 2024 році. Крім того, протягом останніх 17 місяців не організовано виробництво необхідної зброї. Так званий Укроборонпром і далі продовжує чесати собі спину. У нас сьогодні не достатньо боєприпасів, які ми мали б вже виробляти самі та які нам надає недостатньо Захід. По-перше, деякі країни заходу бояться це робити, озираючись на теперішню адміністрацію США, яка мала домовленості з росіянами напередодні великої війни. А по-друге, в наших установах та Офісі Президента знаходяться російські резиденти, які працюють проти інтересів України. Тому війна не закінчиться, а програму, яку урядовці обговорюють — вилами по воді писане марення. Це не пов'язано з практичними очікуваннями, які ми можемо сьогодні бачити. Однак вкрасти під егідою відбудови міст чиновники можуть дуже багато», — каже експерт.

На його думку, поки не закінчиться війна, у нас не можу бути жодної мирної економіки.

«В нас має бути економіка воєнного стану. Воювати з рф прийдеться до тих пір, поки ми не розвалимо її, як імперію. Навіть, якщо ми вийдемо на кордони 1991 року, війна все одно не закінчиться, адже росія продовжить обстріл усієї території України. Ми повинні мати відповідну зброю і засоби, щоб кожен раз вбивати усіх в недоросії, хто стріляє в сторону наших людей чи нашої країни. Тому ми повинні будувати економіку, яка буде готова у будь-яку хвилину не тільки дати відсіч на нашій території, а й надавати по зубах на території рф. Від Карелії аж до Уралу. Тому наша економіка на наступні 10−15 років має будуватися з урахуванням постійних воєнних дій, які будуть доти, поки ми не розвалимо рф. Те, що пропонує Мінекономіки в „Плані України“ — це просто марення про розвиток певних секторів економіки для мирного часу», — каже експерт.

На його думку, такий план добре використовувати для «розпилювання» коштів ЄС та США.

«З радістю зароблять наші злочинці та хабарники, які знаходяться при владі, разом з хабарниками з Європи. Якщо західним чиновникам буде вигідно щоб заробити їхнім приватним консалтинговим та іншим компаніям, то вони підтвердять будь-яку програму українського уряду, щоб на цьому заробити. Чи буде від цього користь Україні? Звичайно, що ні. Буде лише шкода. Адже ми маємо будувати воєнну економіку, поки не розвалимо рф. Також економіка має бути побудована в інтересах українського бізнесу — за кінцевими бенефіціарами. Ми бачимо, що зараз підготувались продати нашу землю агрохолдингам та західним латифундистам. Вони принесуть інвестиції для вирощування та експорту сировини. Однак поліквідовують і розорять наші села — колиску українства, забруднять землю пестицидами та іншими хімічними речовинами. Після чого вивезуть надприбутки за кордон. А нація втратить територію для проживання і розвитку і буде розпорошена по світах. Така економіка буде на шкоду існування не тільки нашим економічним інтересам, а й вбивчою для нашого народу. Тому рано чи пізно, ми будемо вимушені як народ чи суспільство привести до влади патріотичних управлінців, які будуть і далі діяти не тільки на воєнних фронтах, знищуючи росіян, а й наводитимуть лад всередині країни, взявши управління всіма процесами, в першу чергу економікою та фінансами, у свої патріотичні руки, — резюмує експерт.