Москва нам вдовбала в голови, що шляхта — це поляки, — Коваленко

Насправді Військо Запорізьке в XVII ст. під проводом Богдана Хмельницького боролося за те, за що поляки почали боротися через 150 років. Україна йшла на випередження.

Сергій Коваленко в програмі "Точка зору"
Сергій Коваленко в програмі "Точка зору"

Про це повідомив незалежний дослідник української історії Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Якщо почитати всі декларації, маніфести Богдана Хмельницького, там ідеться про відновлення права, про відновлення справедливості, про те, щоб у судах можна було розв'язувати питання. А не можна було, бо олігархат тогочасний блокував ці всі суди», — зазначив він.

За його словами, тоді на території України відбувалися цілі феодальні війни, і ці конфлікти розв'язувалися не в правовий спосіб, а «в спосіб права сильного».

«А він (Богдан Хмельницький, — ред.) на це все плювати хотів, бо в нього були польські впливові покровителі. Як таке може бути? То за що насправді боровся Богдан Хмельницький? Чи не за права цієї шляхти? І ми ж про це замовчуємо. Москва ж нам вдовбала в голови, що шляхта — це поляки», — підкреслив експерт.

Історик розповів про Станіслава Оріховського з Перемишля, якому належала, власне, ідея Речі Посполитої, тобто шляхетської республіки. Це був українець.

«На превеликий жаль, він не дожив до Люблінської унії, до реалізації своєї ідеї — шляхетської республіки. Але він дуже пропагував праці Арістотеля, які показують республіку як політію. Він вважав цю форму правління найідеальнішою. Станіслав Оріховський був дуже освіченою людиною, він навчався в італійських університетах, і не тільки в італійських. Він був особисто знайомий з основоположником протестантизму Лютером. Він перейшов спочатку в протестантизм під впливом цього Лютера. А потім коли поїхав до Італії, там почав спілкуватися з тими католиками-італійцями. Вони побачили, наскільки він знає тонкощі протестантизму, й вирішили використати його для критики протестантизму, загітували на свій бік. Його твори видавалися в Італії без проблем, він дуже був популярним, дуже освіченою людиною. І він почав пропагувати ідею республіки для Королівства Польського та Великого князівства Литовського. Ця ідея була реалізована. Тому якщо говорити про значення українців у цьому процесі, то це значення важко переоцінити», — пояснив Коваленко.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.