Полонені росіяни просять Україну не обмінювати їх і не відправляти до росії

Деякі військовополонені російські окупанти просять не обмінювати їх і не відправляти назад до росії.

Полонені росіяни просять Україну не обмінювати їх 
Полонені росіяни просять Україну не обмінювати їх 

Про це йдеться в матеріалі The Economist.

Журналісти побували в таборі для військовополонених у Львівській області. Відповідно до Женевських конвенцій, полонених не зачиняють у камерах, рядові солдати можуть працювати — так, журналісти побачили, як полонені окупанти роблять торби для покупок і садові меблі. Полонених офіцерів працювати не примушують, але вони тут «рідкісні птахи», сказав прессекретар Координаційного штабу з поводження з військовополоненими Петро Яценко. Військовополонені окупанти можуть час від часу телефонувати додому і просити рідних надіслати гроші, «щоб вони могли купити солодощі, каву і туалетне приладдя в тюремному магазині».

За словами Яценка, після початку повномасштабного вторгнення Росії в табір прибували здебільшого солдати з окупованих українських територій у Донецькій та Луганській областях, у «другій хвилі» було багато бойовиків так званої ПВК Вагнера, а наразі приблизно третина військовополонених — ув’язнені, завербовані в так звані загони Шторм Z, третина — мобілізовані, а третина — кадрові військові.

Петро Яценко також сказав, що багато завербованих бойовиків хворі та слабкі, і «важко повірити, що їх могли використовувати якось іще, крім як гарматне м’ясо».

У матеріалі розповідається про росіянина Андрія, який відбував строк за вбивство в Іванівській області країни-агресора і був завербований для участі в повномасштабній війні проти України. Йому пообіцяли «хорошу платню» і «відпущення гріхів» за шість місяців служби. Після двох тижнів на фронті він підірвався на міні, втратив ногу і був врятований Силами оборони України. Як пише The Economist, зараз росіянин «читає кримінальний трилер у таборі для військовополонених, сподіваючись, що його скоро обміняють».

«Якби я знав про наслідки… я б цього не зробив», — заявив Андрій.

Інший полонений окупант Кирило з Тульської області сказав, що «я думаю, що ця війна ні до чого», і що він хоче додому. The Economist пише, що серед полонених російських військових є ті, хто вірить брехні кремлівських пропагандистів про «фашистів».

У таборі, де побували журналісти, часто перебувають військовополонені, яких незабаром можуть обміняти, якщо тільки на допиті вони не зізнаються в причетності до воєнних злочинів. За словами Яценка, у середньому російські військовополонені проводять в Україні кілька місяців, тоді як багато полонених українців перебувають у полоні в окупантів понад рік.

«Деякі полонені просять українську владу відкласти їхній обмін до закінчення терміну дії їхніх військових контрактів, щоб їх не змушували знову воювати. Деякі просять взагалі не повертати їх; але тоді вони повинні будуть залишатися під вартою до закінчення війни, якщо не приєднаються до антипутінських російських добровольців, [які воюють на боці України]», — сказано в статті.

Нагадаємо, з початку 2022 року держава-агресор росія на окупованих територіях України примусово мобілізувала до своєї армії від 55 000 до 60 000 чоловіків.