Еліти мають подавати приклад у всьому, — Голомша про подачу декларацій суддями

Голова НАЗК Олександр Новіков повідомив, що двоє суддів Конституційного Суду подали декларації за 2021-й рік і наразі жоден не подав за 2022-й рік.

Судді Конституційного Суду України
Судді Конституційного Суду України

Колишній перший заступник Генпрокурора України Микола Голомша вважає, що судді КСУ скористалися можливістю не подавати декларації під час війни. Про це він сказав у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Я хотів би нагадати, що у зв'язку з введенням воєнного стану в Україні подача всіх декларацій була припинена. І я так розумію, що саме виходячи з цього судді скористалися такою нагодою не подавати декларації. Це люди, які проходили відповідні конкурси, вони розуміють ціну публічності своєї персони, скандалів, які за їхньою спиною розгоралися не раз. Тому я далекий від думки, що там хтось щось хотів приховувати», — зазначив Голомша.

Водночас, на його думку, еліти мають подавати приклад суспільству в усьому.

«Наприклад, еліти повинні говорити українською мовою і в побуті, і в службових кабінетах. Таким чином подавати приклад суспільству. Так само вони повинні проявляти свою доброчесність у подачі електронних декларацій. Я, наприклад, на місці суддів подав би такі декларації на умовах доброчесності, продемонстрував би суспільству приклад. Бо Конституційний Суд — це найвищий орган, якому дано право тлумачити закони, який уособлює якраз те верховенство права, на них покладається найбільша відповідальність у темі трактування законів», — пояснив ексзаступник Генпрокурора.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.