Кияни зараз виведені з управління містом — голова столичного відділення УТОПІК

Тільки люди можуть впливати на розвиток власного міста. Тому після війни громада дасть чиновникам великого стусана.

Анатолій Фролов
Анатолій Фролов

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив архітектор, голова київського відділення УТОПІК Анатолій Фролов.

«Всі кияни дивляться, як змінюється місто. Зокрема, міняєтеся управління столицею, а місто намагається залишитися. Кияни зупиняють негаразди у будівництві, охороняючи пам'ятки. На жаль, кияни зараз виведені з управління містом. В чому є проблема. Місто, це люди, які об'єдналися та хочуть жити разом. Якщо подивимося на Харків, Полтаву, Дніпро чи Одесу, то кожне місто має своє обличчя. На жаль, до управління містом часто приходять хабарники, які хочуть вкрасти та знищити. Тому головне не управління, а громада. Тобто, як люди зможуть побудувати своє життя, таким воно і буде», — каже А. Фролов.

На його думку, саме люди не дали зайти ворогу у Київ.

«Це зробили не чиновники, а люди. Зокрема тероборона. Ми бачимо Харків, який постійно бомблять, але місто стоїть. Зараз те ж саме почалося з Одесою. Херсон був захоплений ворогом, а Маріуполь було знищено. Тому в першу чергу ми маємо думати про відродження міст, які було знищено. Ми повинні мріяти про нове життя», — зазначає А. Фролов.

Він підкреслив, що сьогодні в українців спотворене уявлення про будівництво.

«В Києві Генплан розроблено у 2002 році, який працює без змін на сьогоднішній день. Влада затягує корупцію. Тому поки ми не будемо роздивлятися чиновників та не змусимо їх виконувати наші завдання — киян, одеситів або полтавчан, нічого не зміниться. Ми тут живемо і створюємо ці міста. Адже міста без людей — мертві. Тільки люди можуть впливати на розвиток власного міста. До пандемії був великий супротив між владою та киянами. В нас немає головного архітектора міста — ця людина забилася у своєму кабінеті та не виходить на наради. Також є мер Кличко, до якого постійно звертаються кияни. Зараз же в Києві громада тільки іноді відстоює права, якщо в столиці хочуть зруйнувати будинок. Через те, що йде війна ми не можемо дати пінка владі. Це використають проти нас вороги. Однак хай чиновники не думають, що після війни ми не дамо їм гарного стусана», — підкреслює А. Фролов.

Він підкреслив, що кожен район в столиці має працювати на себе.

«В нас зараз 10 районів. Однак їх мінімум має бути 30. Київ повинен поділитися на райони. Кожен район буде працювати на себе. Тому треба підіймати людей. Громадські ради вже до цього готові», — резюмує архітектор.