Україну може накрити в’єтнамський синдром — психолог

Якщо не буде реабілітації для військових, а суспільство не буде знати, як спілкуватися з захисниками, то оговтуватися після війни доведеться близько 40 років.

психолог Оксана Гомель
психолог Оксана Гомель

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявила психолог Оксана Гомель.

«Якщо не буде реабілітації, то Україну накриє вєтнським. Це має робити не тільки держава, а й самі хлопці. Можна створювати клуби ветеранів, де будуть збиратися сім’ями. Хлопці можуть прийти до побратима алкоголіка і сказати, а ну швидко взяв себе в руки та кинув пити. Вони довіряють один одному та мають підтримувати постійно один одного», — каже психолог .

За її словами, суспільство вже має зрозуміти, як правильно себе поводити з хлопцями, які повертаються з фронту.

«Це стосується родини, друзів, які мають звертатися з такими питаннями до фахівців. Є безкоштовні консультації. Якщо не хоче хлопець, може звернутися його дружина або батьки. Адже після війни нас може накрити вєтнським синдром. Це посттравматичний воєнний синдром. За даними лікарів, він може накрити 30% військових, інші наче справляються з ним самостійно. Однак в цей синдром не включає алкоголізм, наркоманію, це йде паралельне, щоб не погіршувати статистику. Однак про це не треба забувати. А якщо хлопці не навчяться стримувати агресію, в Україні ще зросте рівень злочинності. До речі, є багато безкоштовних тренінгів, як подолати агресію. Такі зустрічі мають бути довгий час і на це потрібно налаштуватися. Не треба думати, що прийду з війни і все буде добре. Тут треба проводити роботу і це відповідальність кожного. І військових, і тих, то їх буде зустрічати в тилу», — каже психолог.

Вона підкреслила, що суспільство та військові зараз мають працювати над психологічними травмами.

«Якщо цього не зробити — готуйтеся 40 років оговтуватися після війни від проблем, які з’являться. І Америка, після війни у В’єтнамі це пережила. Хоча вона була більш економічно сильна, ніж Україна. Держава надає недостатньо психологічної підтримки, але вона є і знайти її можна. Є багато психологів волонтерів, тому треба не ховатися від проблем, а вирішувати їх», — каже психолог.

За її словами, до хлопців, як воїнів має бути вдячність. Вони ризикують своїм життям для того, щоб в нашій країні було спокійне та вільне життя.

«Однак це не означає, що вони можуть робити все, що хочуть. Якщо військові порушують закон або ведуть себе агресивно, ми їм про це кажемо, але зі словами вдячності», — резюмує психолог.