Що буде з курсом долара? — відповідь економіста

Курс долара залежить від Нацбанку. Якщо там ухвалять рішення проводити девальвацію гривні, то долар може подорожчати.

Що буде з курсом долара? — відповідь економіста

Про це заявив економіст Борис Кушнірук у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Я не бачу на сьогоднішній момент ніяких серйозних підстав для девальвації курсу, бо курс практично повністю контролюється Нацбанком. Тобто подібні коливання можуть бути. Я не готовий зараз говорити, чому вони саме зараз відбулися, але, враховуючи, що валюта, яка продається на міжбанківському валютному ринку, продається Нацбанком, бо він є головним продавцем, якихось суттєвих причин для коливання курсу немає», — зазначив він.

Експерт повідомив, що Нацбанк установив фіксований курс, наразі Україна має достатній золотовалютний резерв.

«На сьогоднішній момент немає підстав казати про те, що склалися умови для того, щоб гривня почала знецінюватись. Економічні умови насправді є, але, враховуючи, що наші потреби закривають західні партнери, фактично це закриває потреби Нацбанку у фінансуванні покриття дефіциту зовнішньоторговельного балансу. Таким чином ніяких підстав для коливань такого рівня немає. Більш того, Нацбанк навіть дозволив банкам купувати валюти для продажу готівки. Таким чином у банків достатньо можливостей для того, щоб закривати потреби», — пояснив Кушнірук.

За його словами, питання не в економічних обставинах, а саме в моделі утворення курсу, яка зараз є в Україні. Саме тому курс особливо не може коливатися.

Нагадаємо, курс долара в обмінних пунктах України продовжив зростання. З початку тижня валюта подорожчала на 50 копійок.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.