російська імперія протягом століть нав’язувала нам образ недолугого українця — експерт

Коли в рф відчули, що Україна виходить з цього образу, почалася війна.

Олена Скоморощенко
Олена Скоморощенко

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявила доктор філософії, громадський діяч Олена Скоморощенко.

«В українців, крім справжньої ідентичності, є навіяна, коли людину змушують думати про себе не те, ким вона насправді є. Це робиться для того, щоб нею управляти. Тому російська імперія протягом століть нав’язувала нам образ недолугого українця. Нам створили образ недоумка та обслуговуючого персоналу. Та іще не забуваймо про образ зрадника. Тобто, Шельменко-денщик із твору Квітки Основ'яненка (примітивний кіноводевіль рф з висміювання українців 1911 року ред.). Коли в рф відчули, що Україна виходить з цього образу, почалася війна. Нам запропонували війну на знищення, щоб відтворити нам статус свого раба і обслуговуючого персоналу, ресурсу. Тому українці для себе вирішили, що краще вмерти, ніж бути рабами, та почали супротив. Це вразило весь світ. Адже нас століттям сприймали, як обслуговуючий персонал, який є ресурсом російської імперії. Тепер це все в минулому»,-каже Олена Скоморощенко.

На її думку, українці зараз мають сконцентруватися перед викликами, які стали перед нашою країною.

«Війна — це перелам, який дає нам шанс на створення нової модерної ідентичності, залишаючи позаду всю боротьбу між старими ідентичностями. Тому треба відмовитися від табу, які у нас були на розуміння класичної української літератури. Зараз формується нова, модерна ідентичність України, яка буде після війни невідворотно іншою. Це формує нашу майбутню долю. Тобто, як саме ми себе позиціонуємо, які горизонти поставимо, того ми і досягнемо. На жаль, ми мало знаємо про свою аутентичну ідентичність. Адже імперія саме через літературу створювала образ недолугого українця. Тобто, українці — це зрадники та другорядні істоти. Якби в нас дійсно була така ідентичність, то ми б не вижили, як народ. Тому образ недолугого українця відімре, адже він штучний, як тільки в нього перестануть вкладати ресурси — створювати серіали чи пісні. Тому українці мають швидко усвідомити, ким ми є насправді, та зосередитися на цьому», — каже Олена Скоморощенко.

Вона підкреслила, що згідно з історією, якщо людина чи народ не виконує певного завдання та не вирішує виклики, все іде на нову спіраль.

«Історія в решті решт змусить вирішувати це завдання. На початку 90-х років ми були на тій же стадії, як і зараз. Тоді було багато шансів, як і 100 років тому. Однак ми змарнували свої попередні шанси. До речі, у 12 столітті Україна була геополітичним лідером Східної та Західної Європи і ми маємо знову такими стати у Східній Європі. Для цього потрібна відповідна ідентичність. І це ніяк не недолугі, брехливі селюки», — резюмує Олена Скоморощенко.