В Україні запускається інститут «стукачів» — експерт про запуск антикорупційного порталу

Українці зможуть заробити на хабарниках, здаючи корупціонерів на спеціальному антикорупційному порталі. Однак це може бути використано для усунення конкурентів в бізнесі.

В Україні запускається інститут «стукачів»
В Україні запускається інститут «стукачів»

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Така ініціатива вже була, однак на практиці не чув, що хтось би за винагороду викривав би корупцію. Головне, щоб повідомлення про корупцію були в закритому режимі. Адже, якщо людина напише скаргу на свого корумпованого начальника, то її можуть потім просто звільнити. Не варто забувати, що людей можуть переслідувати. Так саме може буде зловживання зі сторони керівництва, яке буде висувати певні вимоги, з якими не згоден працівник. Тому для того, щоб змусити на них піти, в адміністрації можуть написати скаргу, що працівник корупціонер. Тому варто буде дуже обережним, бо в нашому суспільстві запускається інститут „стукачів“. Тобто у медалі завжди є дві сторони. Час покаже, наскільки „стукати“ на корупціонерів за винагороду буде дієво», — каже А. Павловський.

На його думку, головне підходити дуже зважено та професійно.

" Адже може дійти до маразму, коли сусід буде стукати на сусіда, а підлеглі будуть слідкувати за керівником. Крім того, якщо в бізнесі треба буде усунути конкурента, то можна буде найняти професійних стукачів, які будуть весь час писати на цю людину скарги та не будуть давати можливості їй працювати. Тому треба дуже відповідально ставитися до кожної скарги. Повинні бути фахівці, які можуть професійно до цього всього відноситися", — резюмує А. Павловський.

Нагадаємо, що в Україні розробляють анонімний портал, де будь-який українець зможе повідомити про факти корупції та отримати 10% від предмета корупційного правопорушення. Про це повідомив голова НАЗК Олександр Новіков