Нова українська школа-2023: до чого готуватися з 1 вересня?

Перехід України на західну модель навчання поки що знаходиться на рівні декларування.

Нова українська школа-2023: до чого готуватися з 1 вересня?
Нова українська школа-2023: до чого готуватися з 1 вересня?

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявила кандидат економічних наук, доцент, голова Ради ГО ТРОН, координаторка антиплагіатної ініціативи «Дисергейт» Світлана Вовк.

«Реформу освіти треба продовжувати. Нова українська школа — це один з пріоритетів. В умовах війни необхідно здійснити певні заходи та аналіз того, що вже було зроблено. На сьогодні зрозуміло, що війна затягується. Виклики колосальні, бо реформа проходить на тлі руйнування шкільної інфраструктури, тому додається проблема відновлення. Також є проблема безпеки дітей та вчителів. Також залишається проблема матеріального забезпечення. Зокрема підручниками. Першачки, на яких розпочався експеримент нової української школи, мають постійні проблеми з забезпеченням підручниками останні 5 років», — каже експерт.

За її словами, на сьогодні є можливість формування власних навчальних програм у школах.

" Реалізується принцип академічної свободи, є приклади типових програм, на які орієнтується більшість освітніх закладів. Однак все залежатиме від громади. Наприклад, якщо на місцях є ентузіасти, які хочуть розвивати трудове навчання, робототехніку, технології друку в 3D. Зараз багато школярів виготовляють поштучно вироби за запчастини для скидання мін з дронів", — каже експерт.

На її думку, одне з ключових завдань реформи — перепідготовка вчителів.

" Це також важливо, як і забезпечення матеріальною складовою. Однак на перепідготовці вчителів паразитують фейкові структури, які користуючись особистою академічною недоброчесністю вчителів, пропонують ті чи інші довідки за гроші. Це є бізнес від освіти, з цим треба щось робити. Контролювати такі випадки має орган по контролю якості освіти", — каже експерт.

За словами С. Вовк перехід України на західну модель навчання поки що знаходиться на рівні декларування.

" Поки не реалізовано модель, коли дитина зможе самостійно обирати предмети та навчатися. Адже це надзвичайно дороговартісно. Наприклад, в США, якщо є 3−4 студенти, то вже можна сформувати групу для навчання. За нашої системи фінансування це зробити неможливо. Для того, щоб в Україні учні самостійно могли обирати предмети, пройде багато років", — резюмує експерт.