Пропозиція нардепів поділити ветеранів за категоріями є антиукраїнською — правозахисник

Законопроєкт № 9637 про статус ветеранів війни треба відкликати.

Чи варто ділити ветеранів за категоріями
Чи варто ділити ветеранів за категоріями

Про це в коментарі i-ua.tv заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Недарма є вислів розділяй та володарюй. Бійці, які знаходяться на фронті, бачать, що Верховна Рада не виконує свої обов’язки перед народом під час військової агресії. При цьому ми постійно чуємо — ветерани прийдуть та порядок наведуть. Однак варто згадати ситуацію, яка була при президенті Порошенкові. По тій же схемі зараз діють нинішні нардепи, щоб відділити найактивніших та надати найактивнішим ордена, пільги і так далі, а всіх інших воїнів посунути. Таким чином нівелювати негативні настрої, які зараз спрямовані проти Верховної Ради. Адже весь народ вже називає її Верховною зрадою», — каже експерт.

На його думку, прийняття скандального законопроєкту не можна допустити.

«Тим паче виникає питання, хто саме буде вирішувати, на які категорії будуть ділити бійців та як саме їх нагороджувати? Тобто хто буде зручний для влади — буде в одній категорії, а хто ні — в іншій. Це робиться не на користь українського народу, а для того, щоб нівелювати негативні настрої, які спрямовані проти парламенту. Суспільство має зробити все, щоб не допустити прийняття цього законопроєкту, так само як і інших антидержавних, які спрямовані проти українського народу», — резюмує Дмитро Павліченко.

Нагадаємо, що парламенті зареєстрували законопроєкт № 9637, який пропонує поділити всіх учасників бойових дій залежно від досвіду та умов проходження служби й відповідно до категорії визначити соціальну підтримку. Правозахисні ветеранські організації розкритикували цю пропозицію.