Квартальна громада — це базова одиниця, яка має можливість реального самоврядування, — Сергеєв

В Україні існують громади, вони створюються природним шляхом і не залежать від того, бажаємо ми цього чи ні.

Микола Сергеєв у програмі "Суспільні діалоги"
Микола Сергеєв у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив голова правління ГО «Громадська рада самоврядування» Микола Сергеєв у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Так, територіальна громада в нас є. Але є влада, а є громада. Громада представляє собою натовп. От влада в нас добре організована, сформована, вона має ресурси, у неї є повноваження, які хоче — виконує, не хоче — не виконує. А натовп громади, навіть якщо були б 10 районів, формально на папері існує, але громад по районах немає», — зазначив він.

За його словами, квартальна громада — це базова одиниця, яка має можливість реального самоврядування та може бути дійсно одиницею управління.

«Територіальна громада міста формується саме поквартально, не потрібно розділяти по будинках. Бо саме квартал, який налічує 1000−3000 мешканців, спроможний вирішувати більшість питань самостійно, тобто бути долученим до управління містом саме стосовно своєї території та стосовно тих справ, які вважаються муніципальними. А натовп як може бути залученим?!», — підкреслив Сергеєв.

Також гість програми сказав, що існують професійні спілки в різних напрямках.

«Професійні спільноти — це інститути громадянського суспільства, це активні громадські організації, це наукові організації, усі ті, хто самоврядним способом створені, тобто самостійно створені», — додав голова правління ГО.

На його думку, необхідно звернути увагу на якість спільнот, бо є можливість розвивати себе.

«Але якщо вектор спрямований на правильність розвитку в середину до себе, він повинен ще створювати вектор ззовні, тобто на спільні дії стосовно, наприклад, зовнішньої території, якою є квартальна громада», — резюмував він.