Якби дійсно нелегальна зайнятість займала 9%, це було б хорошим показником, — Кондрюк

Представник Центрального міжрегіонального управління Держслужби з питань праці Андрій Харченко повідомив, що держбюджет України втрачає близько 100 млрд грн щороку, оскільки не всі роботодавці декларують трудові відносини. Водночас рівень тіньової зайнятості сягає 9% від кількості зайнятого населення.

Якби дійсно нелегальна зайнятість займала 9%, це було б хорошим показником, — Кондрюк

Фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк у коментарі телеканалу I-UA.tv заявив, що в довоєнний час Міністерство економіки та інші органи влади зазвичай називали цифру в межах 20−25% неформальної зайнятості в Україні.

«Я не розумію, звідки реально взялася ця цифра. Ймовірно тут йдеться про різні поняття. У світі середній рівень тіньової зайнятості складає близько 60%. Ми не повинні рівнятися на африканські країни, хоча в Африці теж є різного цивілізаційного рівня країни. Ми є з традиційними європейськими правилами трудових відносин, тому якби в нас дійсно нелегальна зайнятість займала всього 9%, це було б доволі хорошим показником. За оцінкою різних експертів оптимістичним є визначення нелегальної зайнятості в Україні на рівні близько 33%, а за песимістичними оцінками, ми близькі до 50−60%», — розповів він.

За його словами, з початку повномасштабного вторгнення ситуація з тіньовою зайнятістю погіршилася.

«Несплата податків, які в левовій частині йдуть на оборону країни під час війни, є дуже великим злочином. Тому і роботодавці, і працівники, які не просто не оформляють трудові відносини, а неналежно сплачують у цей складний період податки, вчиняють одночасно і моральний, і кримінальний злочин», — зазначив експерт.

Однак, на його думку, штрафи та навіть кримінальна відповідальність насправді є надзвичайно неефективними з точки зору їх застосування.

«Якщо запитати в Держпраці, який відсоток накладених штрафів, а тим паче переданих матеріалів, щодо притягнення до кримінальної відповідальності доходять до реалізації, то в кращому випадку це буде близько 10%. Таким чином ті, хто порушує закон, не бояться невідворотності покарання, бо його фактично в нашій країні немає», — підкреслив Кондрюк.

Також він додав, що значна частина податків, які сплачуються роботодавцями та працівниками, йдуть на утримання бюджетної сфери: вчителі, лікарі, поліцейські, а зараз і військові.

Фахівець нагадав, що при ухиленні від офіційної реєстрації роботодавець не сплачує єдиний соціальний внесок до Пенсійного фонду.

«Відтак якщо людина в будь-який момент буде травмована на виробництві або захворіє на будь-що, вона не зможе отримати належне лікарняне відшкодування», — резюмував Кондрюк.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.