Експерт жорстко розкритикував «гібридний трибунал» для рф

Інформація про те, що Україна погодилась на «гібридний трибунал» для росії, але зі змінами, не відповідає дійсності.

Експерт жорстко розкритикував «гібридний трибунал" для рф
Експерт жорстко розкритикував «гібридний трибунал" для рф

Про це в коментарі заявив нардеп VI-VII скликань, керівник Українського центру соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко.

«Це схоже на вкид або провокацію. Ви запитайте у людей, чи погодяться вони на це. Ніхто з українців не погодиться. „Гібридний трибунал“ не є міжнародним прикладом класичного трибуналу, який потрібен Україні, та який може юридично та повноцінно засудити путіна та інших в агресії проти України. Всі гібридні трибунали створювалися в країнах, де не було політичної системи, або була дуже слабка економіка та політична та правова система. Це країни третього світу, тому їм треба було допомогти здійснити хоч якесь правосуддя. До речі, всі „гібридні трибунали“ створювалися для того, щоб покарати винних під час вчинення злочинів та конфліктів міжнародного характеру. Могли бути злочини проти людяності, геноцид, але це ніколи не була агресія. Адже в Європі після Другої світової війни, фактів агресії фактично не було. Факт агресії нацистської Німеччини було покарано справжнім трибуналом», — каже В. Пилипенко.

На його думку, щодо запровадження «гібридного трибуналу» для рф, відразу постає питання імунітету вищих посадових осіб рф.

«тобто путіна, міністра закордонних справ Лаврова та керівника уряду. Вони мають особистий імунітет, який недосяжний, коли їх будуть судити національним судом якось держави. Лише трибунал, який створений до норм та принципів міжнародного права, або створений суб’єктом міжнародного права чи на підставі договорів між державами, як МКС, має юрисдикцію стосовно вищих посадових осіб, якщо вони вчиняють міжнародні злочини. В такому суді імунітети не діють. Це підтверджено практикою суду ООН та МКС», — каже експерт.

На його думку, Україні хочуть нав’язати в обхід певної правової процедури створити гібридний трибунал.

«Українська влада не повинна здаватися. Повинен буде саме Міжнародний трибунал для рф на підставі міжнародного договору. Невже українці пройшовши війну та геноцид, Бучу, Маріуполь, не заслуговують та здатні пояснити світу, що проти агресора потрібен тільки другий «Нюрберг-2″. Це справа честі для будь-якої влади. Має бути тільки Спеціальний Міжнародний суд. Це справа честі всіх українців. Влада повинна пояснити світові, що це не нам потрібен трибунал, а світу потрібно, щоб відновити довіру до міжнародного права. Світу потрібно, щоб агресора покарав Міжнародний трибунал, а не гібридний. Якщо хтось з країн не хоче, то просто може не брати участі у цьому Міжнародному трибуналі», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Офіс президента (ОП) спростував повідомлення деяких ЗМІ, що Україна буцімто погодилася на гібридний трибунал для притягнення влади РФ до відповідальності за злочин воєнної агресії.