Україна має отримати репарації від рф вже зараз — адвокат

Вже зараз можна отримати перші сотні мільярдів доларів, не очікуючи завершення військових дій.

Україна має отримати репарації від рф вже зараз
Україна має отримати репарації від рф вже зараз

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив адвокат Максим Баришніков.

«Існує кілька варіантів, яким чином Україна може отримати репарації від росії. Зовсім нещодавно Ірак завершив виплати та компенсацію Кувейту за вторгнення у 1991 році. Отже, механізм є, і він працює. Крім того, існують механізми створення так званих спеціальних рахунків, на які б надходили кошти, які отримує рф за реалізацію експорту. Перш за все це нафта, газ, тощо. Потім всі ці кошти переводяться на рахунки України. Крім того, існує досвід виплат компенсацій за результатами Другої світової війни. Тобто варіантів є достатньо багато. У нас є можливість не тільки подивитися на варіанти цих виплат, а і на результати», — каже адвокат.

За його словами, від українського уряду та міжнародної спільноти буде залежати, який саме з цих варіантів буде обрано.

" рф має доходи, ресурси, активи, частина з яких, до речі, заморожена. Такі активи має олігархат. А бути олігархом на рф і не підтримувати режим, не тільки на словах, а і на справах було неможливо. Таким чином, статки таких олігархів чи квазіолігархів, а також статки, вкрадені чиновниками рф, що зберігаються на іноземних рахунках, мають бути обраховані та стати частиною цієї значної компенсації, яку заслуговує Україна за все, що зробили російські війська", — підкреслює експерт.

На його думку, виплачувати компенсацію Україну за воєнні злочини рф, можна прямо зараз.

«Гадаю, що це можливо зробити прямо зараз. Оскільки частина активів вже заарештована або заморожена в різних країнах світу. Хоча деякі країни кажуть, що для цього треба змінити національне законодавство, а в деяких необхідно рішення судів, але якщо цим системно займатися, то вже зараз можна отримати перші сотні мільярдів доларів. Не очікуючи завершення військових дій», — резюмує адвокат.