Збиття літака Пригожина: путін згортає ПВК Вагнер та організовує інші структури — експерт

Президент рф володимир путін інсценував вбивство голови ПВК Вагнер Євгена Пригожина, щоб знищити частину керівництва ПВК Вагнер.

Для чого путіну збиття літака Пригожина
Для чого путіну збиття літака Пригожина

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Багато експертів вважає, що Пригожин вирішив сховатися від путіна та влаштував інсценування. Припускаю, що Пригожин міг загинути, але все ж таки, це інсценування, влаштоване спецслужбами рф за наказом путіна, для того, щоб вивести з гри Пригожина і з новою зовнішністю та документами відправити виконувати нові завдання путіна та фсб. Можливо за кордон з іншими приватними військовими структурами, які не визнані на Заході міжнародними злочинними терористичними організаціями. Вважаю, що Пригожин не організовував жодних заколотів проти путіна, адже був та залишається його вірним слугою. Заколот який був — це заколот верхівки командирів ПВК Вагнер», — каже В. Воля.

Він підкреслив, що Є. Пригожин не міг повністю управляти зеками з ПВК Вагнер, тому що вони не визнають командирів серед людей у погонах. Тим більше Пригожина.

«Однак, якби путін покарав би зеків — заколотників, вони б зрозуміли, що зеків кидають на м'ясо та знищують. Це б не дало російській владі вербувати їх в якості найманців. Тому цю історію вирішили вивести в більш спокійне русло. Частину зеків з ПВК Вагнер відправили в Білорусь, а частину у відпустки. Своєю чергою, путін зробив вигляд, що вийшло непорозуміння, сказавши, що саме чиїсь амбіції стали причиною заколоту. Багато хто думав, що йшлося про амбіції Пригожина. Насправді ж йшлося про амбіції ради ПВК Вагнер. Тобто командири ПВК Вагнер -це не Пригожин», — каже В. Воля.

Він підкреслив, що Пригожина та всіх керівників ПВК Вагнер розшукують західні спецслужби, щоб арештувати.

«Тому путін з травня згортає ПВК Вагнер, та організовує інші структури, які реалізовуватимуть особисті завдання в. путіна та фсб, які раніше організовувала ПВК Вагнер за кордоном. Такі цінні кадри, як Пригожин, путіну потрібні. Ще раз наголошу — Пригожин заколот не влаштовував та не планував. Його перевели в формат радників, якого вже не розшукуватимуть західні спецслужби. Адже про загибель Пригожина говорить офіційна влада рф. Чи був він насправді на літаку ніхто не знає. А генетичну експертизу проводитиме фсб. Якщо буде потрібно, то скажуть все, що завгодно. Тому вибух літака з керівництвом ПВК Вагнер може бути дуже правдоподібною історією. Адже там однозначно загинуло декілька керівників ПВК Вагнер. Пригожин з ними міг не летіти. Туди могли підкинути чиєсь тіло та сказати, що це Пригожин. Генетичну експертизу можна намалювати яку завгодно. Не виключаю, що саме путін інсценував вбивство Пригожина, знищивши частину керівництва ПВК Вагнер. Своєю чергою Пригожин з іншою зовнішністю та іншими документами на рівні радника займався іншими структурами через які путін буде вирішувати свої справи в Африці або рф. Ще раз наголошу, що ПВК Вагнер — фсбшна структура, на чолі якої немає випадкових людей. А Пригожин не був випадковою людиною, яка раптом здуріла та спланувала похід на москву», — каже політолог.

На його думку, зараз може розпочатися зачистка значної частини заколотників з ПВК Вагнер.

«Всім розказують, що Пригожин загинув, а це означає, що він не зрадник для зеків. А ось з тими, хто йшов на москву, можуть чинити величезну розборку. Хоча путін дійсно мститься тим, хто йде проти його волі. Однак ці розборки будуть вибірковими. Якщо влаштовувати розборки з усіма — то це кровопролиття на території росії. Це громадянська війна. Однак поки що вона не реальна. Те, що три людини в масках від імені ПВК Вагнер сказали, що йдуть на москву — не виключно, що це фсбшна провокація. Якщо хтось і піде на москву — це означатиме, що люди повторно вчинили заколот і путінська пропаганда виправдає знищення всіх заколотників. Однак вся ця історія сприятиме тому, що антипутінські настрої міцнішатимуть та стануть більш широкими. Бо зараз картинка виглядає так, що путін знищив людей, які були героями на фронтах. Однак громадянської війни не буде, продовжиться згортання ПВК Вагнер та створення замість неї нових структур з іншими керівниками на чолі. Пригожин буде тіньовим консультантом з тіньовим обличчям та паспортними даними, який буде займатися цим проєктом», — резюмує експерт.