ДТЕК, облгази та інші енергооб’єкти мають повернути у держвласність — експерт

Під час війни стратегічні енергооб’єкти повинні були повернутися під контроль держави.

Як можна ремонтувати приватне майно за бюджетні гроші?
Як можна ремонтувати приватне майно за бюджетні гроші?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«В Конституції передбачена така стаття, що у разі потреби в інтересах суспільства, можна повернути в держвласність будь-які об’єкти та майно. Це повинно бути обґрунтовано відповідним чином, але в час війни стратегічні та об’єкти критичної інфраструктури повинні бути під контролем держави та знаходитися у її власності. Однак ми поки що бачимо зворотній процес, коли проводять корпоратизацію та акціонування Енергоатома, який 50% країни забезпечує електроенергією. Однак, його хочуть перетворити на приватне підприємство з наглядовими радами та з правліннями, де держава не буде мати контрольного пакета акцій та просто втратить контроль. Це вже відбулося з такими державними монополістами, як Нафтогаз, Укрнафта, Укрзалізниця і так далі. Держава не має на них практичного впливу, а дармоїди з наглядових рад цих підприємств, просто виписують собі премії та зарплати по декілька млн на місяць», — каже А. Павловський.

Він не виключає, що президент говорячи про повернення стратегічних енергооб'єктів у держвласність, мав на увазі приватні облгази.

«Вони належали олігарху Фірташу, а зараз їх передали в управління Нафтогазу. Так саме може бути з деякими обленерго, які належали російським олігархам. Однак, замість цього, дивлячись на законодавство, яке приймають „Слуги народу“, ми бачимо зворотній процес. Зокрема, це корпоратизація Енергоатому, та більш розширений список, який можна виставляти на приватизацію. Наприклад, порти. Хоча у країнах ЄС, у тій же Німеччині та Франції — порти завжди були у держвласності, бо це стратегічні об’єкти. Адже на випадок війни порти та залізниця повинні бути під контролем держави, щоб швидко надавати відповідні ресурси ЗСУ», — зазначає експерт.

На його думку, ще з самого початку війни треба було всі об’єкти критичної інфраструктури, в тому числі енергооб’єкти, в першу чергу, з генерації, теплові станції та гідростанції, які перебували у приватній власності, повернути державі.

«Адже зараз той же ДТЕК після обстрілів рф енергомережі, каже що ремонтувати мають за державні кошти. Виникає питання, як можна ремонтувати приватне майно за бюджетні гроші? Тоді його треба повернути у держвласність, а потім ремонтувати та модернізувати за бюджетні кошти», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Президент Володимир Зеленський вважає, що деякі стратегічні енергооб'єкти повинні повернутися під контроль держави.