НАБУ, САП та ВАКС повністю себе дискредитували, їх треба ліквідувати — адвокат

Центр протидії корупції (ЦПК) використовується, як пропагандистський механізм для прикриття незаконної діяльності НАБУ та САП.

Під виглядом прирівняння корупції до “державної зради” Татаров хоче передати справи про ТОП корупцію від НАБУ до СБУ - ЦПК
Під виглядом прирівняння корупції до “державної зради” Татаров хоче передати справи про ТОП корупцію від НАБУ до СБУ - ЦПК

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Заява так званого Центру протидії корупції — це намагання втрутитися у діяльність органів державної влади. За це передбачена кримінальна відповідальність. Тим більше під час воєнного стану. Тому варто нарешті звернути увагу на цих так званих активістів, так званого батальйону імені Джорджа Сороса, які борються з корупцією, та примусити їх виконувати вимоги законодавства. Цим активістам в першу чергу краще вирішити питання зі своїм керівником. Зокрема, чи сплатив він 200 тис гривень податків, чи продовжує ухилятися?», — підкреслює адвокат.

На його думку, ініціатива президента В. Зеленського передати справи про ТОП корупцію від НАБУ до СБУ, правильне рішення.

«Воно виправдано, тому що за 5 років, НАБУ, САП та ВАКС продемонстрували свою дуже низьку ефективність. Вони лише отримували великі зарплати, нічого не роблячи. Підозрюю, що ЦПК (Центр протидії корупції) знаходиться на зарплаті у антикорупціонерів. Вони їм платять, щоб ті підіймали суспільну хвилю. Кому заважає незалежне НАБУ? Насправді нікому, бо від нього нічого не залежить. Що йому сказали, то воно і буде робити. Тому ініціатива президента обґрунтована реаліями. Адже НАБУ, САП та ВАКС повністю себе дискредитували. Тому треба ставити питання про їх ліквідацію. До речі, з бюджету на їх утримання витрачається 3−4 млрд на рік. Особливо під час воєнного стану витрачати такі кошти на непрацюючі структури, непотрібно. На сьогодні жодної гучної справи вони не розслідували. На останньому прикладі справи голови Верховного суду Князєва, бачимо, що окрім нього більше нікому не заявили про підозру. За заявою НАБУ та САП телефон Князєва, де знайшли велику кількість листування, не може бути доказом у цій справі. Це наштовхує на підозри, що ця справа просто буде похована, як і всі інші справи з ТОП- корупцією», — каже експерт.

На його думку, справи з ТОП- корупції треба передавати СБУ, яка вже роками продемонструвала, що ефективність та кількість вироків, в такій категорії справ, значно вище, ніж у САП та НАБУ за 5 років існування.

«Тому треба не тільки забирати в них ці справи, а ще й ліквідувати всі ці непотрібні інституції. А що стосується так званого ЦПК, то його представників треба притягнути до кримінальної відповідальності за втручання у діяльність органів держвлади. Це дасть значні плюси для розвитку корупції в Україні. Адже Центр протидії корупції використовується, як пропагандистський механізм для прикриття незаконної діяльності НАБУ та САП», — резюмує Р. Кравець.

Нагадаємо, що в ЦПК заявили, що в Офісі президента намагаються обдурити суспільство, начебто прирівнявши корупцію під час війни до державної зради.

Про наміри змінити законодавство заявив президент Володимир Зеленський. Відповідний законопроєкт він обіцяє подати до Верховної Ради вже найближчими днями.

На практиці це означатиме колапс антикорупційної системи. Як свідчать джерела Центру протидії корупції, законопроект надасть право розслідувати такі справи контрольованому з ОП СБУ. Це дозволить передавати до служби справи ТОП корупції НАБУ та зведе до нуля виключну юрисдикцію НАБУ.