Нова скандальна заява Папи Римського про «велику матінку росію»: чи можна його відлучити за це від церкви?

У України є багато фактів, які дають нам підставу вести жорсткий діалог з Ватиканом. Адже Папа Римський вже не перший раз вдається до проросійських дій.

Папа Римський Франциск
Папа Римський Франциск

Про це в коментарі i-ua.tv заявив доктор філософських наук і професор Острозької академії Петро Кралюк.

«Мене не здивувала така заява Папи Римського. Подібні проросійські речі він казав та робив і до цього часу. Боюся, що і надалі це буде тривати. В цій ситуації дивує слабка реакція української сторони. З одного боку релігійні конфесії, це українська греко-католицька церква та римо-католицька церква в досить делікатній формі засудили заяви з боку Папи Римського. Треба мати на увазі, що Папа Римський не тільки голова церкви, а і голова держави Ватикан. А з цією державою Україна має дипломатичні стосунки. Тому тут питання, а яким чином на таку заяву відреагували в МЗС України? А майже ніяк. Тобто речник закордонних справ Миколаєнко у себе в фейсбуці написав, що засуджує такі слова Папи Римського. Вибачте, але в такому випадку мала бути трошки інша реакція від МЗС. Мала бути офіційна заява чи нота протесту або відкликання українського посла з Ватикану. Також можна було викликати нунція, який представляє Ватикан в Україні та донести йому нашу позицію. Однак цього не було зроблено», — каже П. Кралюк.

Він підкреслив, що на думку представників української греко-католицької церкви, Папа Римський робить такі заяви, бо немає нормального діалогу між ним та Україною.

«У України є багато фактів, які дають нам підставу вести жорсткий діалог з Ватиканом. Адже Папа Римський вже не перший раз вдається до проросійських дій. Варто пригадати його заяву про дочку Дугіна, хресну ходу, де українка та росіянка, несли хрест та тому подібні речі. А після того, як Папа закликав жителів рф „не відмовлятися від своєї спадщини“ і „не забувати, що вони є спадкоємцями великої матінки росії“, у України є більше достатньо підстав для більш жорсткої реакції. А запису у фейбуці речника МЗС на цю тему недостатньо. Можливо Папа Римський про це навіть не буде знати», — каже П. Кралюк.

На його думку, на жаль, за таку заяву Папу Римського не зможуть відлучити від церкви.

«За такі заяви відлучати від церкви не будуть. До речі, Папа Римський в такому випадку лише повторив наративи, які поширюються на Заході. Почитайте, як західні історики подають історію рф. Для них Петро І та Катерина ІІ створили російську державу та трактуються позитивно. Однак варто звернути увагу на те, що Україна дуже погано працює в інформаційному плані та недоносимо свою позицію світу. Наша позиція часто розмита, а іноді й недолуга. Можливо б таких заяв від Папи Римського не було, якби Україна донесла свою позицію, стосовно того, як в Україні сприймають Петра І та Катерина ІІ. Папа Римський не вчинив антицерковних дій, він лише висловив свою думку, а римо та греко-католики його виправдовують», — резюмує П. Кралюк.