Росіяни та збір даних: експерт відповів, чим небезпечний тікток

Основна небезпека тіктока в тому, що додаток має величезну аудиторію. І, відповідно, росіяни можуть його використовувати для впливу, зокрема на українське суспільство.

Чим небезпечний тікток?
Чим небезпечний тікток?

Про це сказав експерт з питань цифрової безпеки ГО «Інтерньюз-Україна» Павло Бєлоусов у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Для росіян є певні обмеження, але їх, звичайно, можна обходити. І оскільки основна аудиторія тіктока — це молоді люди, на яких можна впливати, це дає більш стійкий ефект. Тому що на людей, які ще мають мало досвіду, швидко думають і швидко ухвалюють рішення, можна впливати на такій платформі. З точки зору росії чи будь-якої іншої країни, яка веде відкриту війну, це крутий інструмент», — пояснив він.

За його словами, ми не знаємо, як працюють алгоритми тіктока. Цей механізм додатка непрозорий.

«Ми розуміємо, що китайці можуть потенційно домовитися з росіянами, показувати українцям ті тіктоки, які є пропагандистськими. Чи роблять вони так, чи ні, ми не знаємо, перевірити ми цього не можемо. Але, знаючи владу Китаю та росії, ми розуміємо, що цілком можливо, що вони використовують такі методи», — зазначив експерт.

Також ще однією небезпекою Бєлоусов назвав збір даних у тіктоці.

«Це профілювання та глибоке розуміння користувачів дозволяють проводити певні кампанії. Можна сегментувати людей, які цікавляться військовими, наприклад, дивляться відповідні відео. На них можна впливати саме таким чином. Дані про розташування, реєстраційні, демографічні дані та інше дозволяють усю інформацію співставити, скомпонувати, об'єднати з якимись ключовими даними. І маючи таку величезну базу, можна доволі точно використовувати інформацію у своїх цілях. А цілі Китаю ми розуміємо. Все-таки є якесь протистояння із Заходом. У росії так само, задача — знищувати українців», — підсумував він.