Raiffeisen Bank досі не вийшов з рф: чи загрожує це українським вкладникам?

Офіційний Київ включив Raiffeisen Bank до списку «міжнародних спонсорів війни». Європейський центральний банк також наполягає на його виході з росії, а діяльність групи розслідує американське управління санкцій.

Raiffeisen Bank досі не вийшов з рф: чи загрожує це українським вкладникам?

Чи вийде Raiffeisen Bank з ринку росії, відповів економіст Юрій Смелянський у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«А чого ми вирішили, що Raiffeisen Bank повинен іти з росії? Бо ми вважаємо це справедливим. А чи є міжнародні рішення, які вимагали б від власників банків в Європі ліквідувати свою компанію в росії? Мабуть, немає. Наприклад, міжнародним сигналом могло б стати відключення російської банківської системи від SWIFT. Але ми справедливо вважаємо це справедливим, бо там наші вороги. І якщо їм буде гірше, маємо надію, що нам стане легше. Але це ж не означає, що власники Raiffeisen Bank зобов’язані це робити», — зазначив він.

При виході з росії австрійський банк, який входить до другої сотні найбільших банків світу, втратить великий відсоток свого прибутку. Однак, сказав експерт, ці втрати ніхто не компенсує.

«Мова йде про бізнес, при чому бізнес не державний. Raiffeisen — кооперативный банк. Скоріше за все, ми розраховуємо на те, що вони добровільно мають відмовитися від прибутків у росії. Власники робили заяву, що вивчають питання виходу з росії», — додав Смелянський.

За його словами, продовжуючи свою діяльність у росії, банк «в деякому економічному сенсі допомагає» країні-агресору, бо, як мінімум, сплачує податки.

«А ще банк запроваджував відстрочки за кредитами для тих, хто воює в Україні. Але так само, як філія банку в Україні працює за українськими законами, так і філія банку в росії має працювати за російськими законами. Відстрочка за кредитами була вимогою російської влади. На мій погляд, вихід з ринку росії був би справедливим. Бо одне з першочергових завдань українців — зруйнувати економічну систему росії. Тоді війна закінчиться швидше. Тому що без економічного ресурсу війну неможливо вести. Але таке наше розуміння справедливості може не збігатися з розумінням справедливості власників банку. Тому вихід з росії є найкращим репутаційним кроком, хоча й повʼязаний з економічними втратами», — пояснив економіст.

Українські вкладники та користувачі послуг Raiffeisen Bank, на його думку, навряд чи постраждають, якщо тільки власники банку не вирішать, що клієнти української філії мають компенсувати втрати від його виходу з росії.

«Хто може заборонити діяльність Raiffeisen Bank в Україні? Це може зробити влада. Таке рішення може прийняти Верховна Рада чи Національний банк. Але якщо заберуть ліцензію у філії європейського банку, чи прискорить це наш вступ до ЄС? Навряд чи. Я думаю, що навпаки. Виключати, що таке рішення може бути прийняте, не можна. Але якщо все-таки його приймуть, у першу чергу треба буде шукати, кому це буде вигідно особисто в Україні», — підсумував він.