Заява нардепа Арахамії про екстрадицію військовозобов’язаних, які виїхали з України, є незаконною — адвокат

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія допустив екстрадицію військовозобов’язаних, які, на його думку, виїхали з України незаконно. Це свідчить, що він боїться йти на фронт та шукає тих, хто буде його захищати.

«Слуга народу» Давид Арахамія
«Слуга народу» Давид Арахамія

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Пост нардепа Арахамії пов'язано з політичною заявою. Нагадаю, що країни, де перебувають українці неодноразово казали, що нікого не будуть видавати. Адже коли люди ховаються від війни в іншій країні, і вони не вчинили тяжких злочинів, то вимога України повернути їх, не є для цього підставою. А що стосується заяви Арахамії повернути всіх чоловіків, які виїхали за кордон, вона не має під собою жодного законодавчого підґрунтя. Навіть, якщо ми уявимо, що нардепи проголосують за ініціативу Арахамії про повернення чоловіків, то йому треба нагадати, що існує 58 стаття Конституції України, яка говорить про незворотність дії законів у часі. Тому цей закон не можна буде застосувати до осіб, які виїхали. Хоча завдяки діями організованого злочинного угрупування у палаті Верховного суду, можливо прийняття відповідних рішень суду, які будуть розповсюджуватися на правовідносини, які виникли до прийняття законів. Такі випадки на жаль вже є. Адже з огляду на те, що нікому не пред’являють підозри по хабарях голови Верховного суду Князєва, то такі особи з Верховного суду, можуть прийняти рішення по примусовому поверненню чоловіків в Україну», — каже адвокат.

Він підкреслив, що заява Арахамії говорить про повну неспроможність влади проводити мобілізацію та фактично про агонію.

«Виникає підстава думати, що Арахамія боїться йти на фронт та шукає тих, хто буде його захищати. Він готовий відправляти на війну дітей та забороняти студентам навчатися. Все, що завгодно або залишитися живими та знайти якомога більше чоловіків та жінок на фронт. Українцям не звертати увагу на нікчемні правові заяви Арахамії з правової точки зору, а просто продовжувати захищати країну, платити податки та робити все для перемоги», — підкреслює адвокат.

На його думку, з огляду на правову свідомість Арахамії та край низькі знання, на сьогодні не існує заборони виїзду за кордон.

«Якщо людина виїхала по закордонному паспорту, то будь-які інші документи, які були у цієї людини не мають жодного значення. Вигаданої підстави заборони виїзду за кордон в законодавстві не існує. Це не передбачено жодним законодавчим актом», — резюмує експерт.