Пілот рф розповів, як перегнав в Україну гелікоптер Ми-8АМТШ

Пілот російського гелікоптера Ми-8АМТШ Максим Кузьмінов розповів, як здійснив переліт в Україну.

Перегнаний в Україну російський гелікоптер Ми-8АМТШ. Вересень 2023. Фото з відкритих джерел
Перегнаний в Україну російський гелікоптер Ми-8АМТШ. Вересень 2023. Фото з відкритих джерел

Під час фінальної стадії операції він вмовляв членів екіпажу здатися українській стороні.

Про це він розповів під час пресконференції в Києві у вівторок 5 вересня.

За його словами, двоє інших членів екіпажу злякалися та почали поводитися агресивно і після приземлення гелікоптера побігли в бік кордону.

«Зі мною було два члени екіпажу. Зброї при собі у нас не було. Льотчики у нас літають без зброї. Ніхто не зміг мені чинити опір, тому що штурман — у нього немає навичок пілотування вертольота.

Я хлопців заспокоював, я сказав, що все добре, що тут живуть хороші люди, все буде чудово. Але вони почали боятися, почали трошки агресивно поводитися і, виходить, вибігли з гелікоптера в бік кордону. Подальша доля їх мені не відома, але, як випливає зі ЗМІ, то, можливо, що їх ліквідували", — сказав Кузьмінов.

Раніше Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що унаслідок спецоперації під кодовою назвою «Синиця», двох членів екіпажу гелікоптера Ми-8АМТШ ПКС РФ з бортовим номером 62, було ліквідовано.

За словами 28-річного льотчика, він «не просто викрав гелікоптер, а офіційно перегнав із точки, А в точку Б», оскільки заздалегідь були погоджені маршрут і місце посадки на території України.

Максим Кузьмінов розповів, що 9 серпня о 16:30 виконав зліт з аеродрому Курськ і полетів у напрямку Харківщини. В районі населеного пункту Шебекіне він летів на гранично малій висоті — 5−10 метрів у режимі радіомовчання. При безпосередньому перетині міждержавного кордону по гелікоптеру почали вести вогонь.

«Хто його почав вести, я точно сказати не можу, але припускаю, що російська сторона. Я був поранений у ногу зі стрілецької зброї. Далі приблизно 20 км я відлетів, виконав посадку в зазначеному місці», — розповів пілот.

Пілоту, за його словами, пообіцяли передбачені спеціальним законом виплати, нові документи і безпеку для нього та родичів. Нині Кузьмінов перебуває у безпеці та надає українській розвідці, свідчення про російську армійську авіацію, системи зв’язку та аеродромну мережу країни-агресорки.