Якою має бути мінімальна заробітна плата в Україні?

Фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк порахував і назвав, якою має бути мінімальна заробітна плата відповідно до Конституції України та Європейської соціальної хартії.

Сергій Кондрюк і Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Сергій Кондрюк і Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

«Візьмемо Київ, є три варіанти розрахунку мінімальної заробітної плати. Найпростіший — це те, що витрати на комунальні послуги мають складати приблизно 10%. Згадуючи свої витрати на однокімнатну квартиру, саме на комунальні послуги, прибудинкову територію тощо в неопалювальний сезон складають +/- 1200 грн. А якщо комунальні платежі мають складати всього 10%, то тоді легко сказати, що мінімальна зарплата має складати 12 тисяч», — сказав він у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

Водночас експерт нагадав, що з цієї мінімальної заробітної плати держава відразу збирає податок.

«Заробітна плата — це інвестиція. Заробітна плата — це сенс працювати саме тут. Сенс заробітної плати — це утворення такого середовища, де потрібно і хочеться народжувати та виховувати дітей, щоб вони тут жили. Бо інакше ці люди з цієї благодатної землі навіть після війни просто будуть шукати іншого кращого життя за межами нашої країни», — додав Кондрюк.