Насправді є дві альтернативи зернової угоди, — Євген Магда

Зустріч президентів Туреччини та росії була більше потрібна Ердогану, тому він і прилетів у Сочі. А путін показує, що він чхати на це все хотів.

Реджеп Таїп Ердоган і володимир путін
Реджеп Таїп Ердоган і володимир путін

Про це заявив політолог Євген Магда в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«кремль не погоджується на умови „зернового коридору“ з тієї простої причини, що вважає, що це не відповідає його інтересам. росія надто гучно вийшла із зернової угоди для того, щоб зараз продовжувати в ній бути. Тому в Ердогана є свій резон у тому, щоб здійснювати зернову угоду, але говорити про подальші дії на сьогоднішній момент, я думаю, достатньо складно. Тому ми будемо спостерігати за цим далі», — пояснив він.

За його словами, Україна має працювати над тим, щоб саме «українським коридором» без існування зернової угоди продовжували виходити кораблі.

«Зерновий коридор може бути відновлений лише в тому випадку, коли світ піде на виконання вимог росії. Це треба абсолютно чітко розуміти та не створювати собі на цю тему жодних зайвих ілюзій. А зробити це, я думаю, буде абсолютно неправильно. Тому треба робити необхідні висновки», — зазначив експерт.

Магда підкреслив, що насправді є дві альтернативи зернової угоди: «український коридор» і «зернова змова».

«Одна — це „український зерновий коридор“, яким Україна вивезла вже чотири судна із зерном. Це, звичайно, крапля в морі, але якщо підключаться країни НАТО, будуть більш ефективно працювати, то ми це більш ефективно побачимо. А друге — це те, що називають зерновою змовою. Це прагнення росії, Катару та Туреччини продавати російське зерно на світовому ринку й відповідним чином діяти. Але це несе для Туреччини дуже серйозні ризики в плані репутації», — резюмував політолог.

Нагадаємо, президенти Туреччини та росії на зустрічі в Сочі не дійшли згоди щодо виконання Москвою умов угоди Чорноморської зернової ініціативи та відновлення дії «зернового коридору».

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.