Еліта повинна не тільки потрапити у виборчі списки, але й мати вірогідність перемогти, — Себастьянович

Еліта повинна не тільки потрапити у виборчі списки, але й мати вірогідність перемогти. Тоді є шанс для України, що вона почне швидко розвиватися.

Павло Себастьянович у програмі "Суспільні діалоги"
Павло Себастьянович у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив підприємець і громадський діяч Павло Себастьянович у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Я не дуже люблю слово „охлос“ і слово „охлократія“. Це нібито такий натяк на недорозвиненість українського народу, типу такий народ відсталий. Я вважаю, що в нашій країні просто влада узурпована з часів Кучми, потім Ющенка, Януковича, Порошенка, і зараз Зеленського. Усі вони намагалися створити такі умови для виборів, для життя політичних партій, щоб це було обмежене коло людей, хто може потрапити у владу. Тобто люди, інтелектуали, інтелігенція, просто не мали змоги потрапити у владу. Може, когось запрошували до олігархічних проєктів, і тоді вони теж посідали у Верховній Раді чи займали якісь посади виконавчої влади. Але все ж таки справжня еліта не мала змоги потрапити у владу. І в цьому я не звинувачую народ — охлос, але я звинувачую цю еліту. І себе я теж можу звинуватити, тому що я був до певної міри такий ідеаліст», — зазначив він.

Себастьянович, коли почав цікавитися суспільним життям і громадською діяльністю у 2012−2013 роках, думав, що потрібно розробити візію, законопроєкт чи концепцію, а влада це реалізовуватиме.

«Це тоді, за часів Порошенка, я був таким ідеалістом, я думав, що після початку війни, після Майдану, після смертей на Майдані вже не може просто президент продовжити таке життя, як до Майдану. Мені так здавалося. І ми розробили цю візію нової країни. (…) А потім десь у 2017−2018 роках я зрозумів, що вони нічого не будуть робити, тобто там іде такий міцний потік грошей, і вони просто не можуть відволіктися від цього потоку грошей. І виключно це їхня непублічна мета — в цих грошах», — пояснив гість програми.

На його думку, люди, які йдуть у владу, так захоплені потоком грошей, що їм байдуже, що відбувається з народом.

«І вже потім, коли я це зрозумів, я зрозумів, що потрібно самим іти у владу. А потім з'явився Зеленський і вкотре все пообіцяв. Тобто нібито прийшла людина, яка все це зробить. І потім, коли він прийшов, показав нам цього Гетьманцева, стало зрозуміло, що все, потрібно самим іти у владу. Тобто ніхто не буде це виконувати», — підкреслив громадський діяч.

За його словами, потрібно розуміти, що люди, народ — це стихія. І ніхто не може на них впливати сильніше, ніж влада.

«Влада створює умови існування, вона пише закони, укази, постанови Кабміну, у неї є суди, прокурори, поліція, СБУ, НАБУ, ДБР, тобто всі інструменти, щоб тримати населення в покорі та збирати податки, більше їм нічого не потрібно. І люди в цій ситуації поводяться так, які умови створені. Тобто ці люди, які доброчесні, законослухняні, вони, звичайно, їдуть за кордон, вони розуміють, що тут нічого не зможуть зробити, будуть постійно стикатися з несправедливістю. Вони їдуть просто за кордон. А тут залишаються ті, кого влаштовує ця ситуація. І концентрація людей, яких влаштовує це, постійно збільшується. Для еліти з часом стає все важче і важче», — сказав Себастьянович.

Але є одне «але», додав він, — зростає покоління, якого теж не влаштовує те, що Україна «на задвірках історії», що вона «економічний карлик».

«І в них є теж амбіції, щоб Україна все ж таки стала іншою державою. Тут еліті потрібно дійсно об'єднатися та потрапити у виборчі списки. За кого голосують люди? Перше — за тих, хто є в списках. Друге — за тих, хто має вірогідність виграти. Тобто людина так влаштована, коли вона дивиться на цей список, вона бачить тільки перших, у середньому вона не буде голосувати за останніх», — підсумував громадський діяч.