Прожитковий мінімум має бути в межах 17−20 тисяч грн, — Кондрюк

Прожитковий мінімум українця, якщо порахувати за Конституцією України та за Європейською соціальною хартією, на сьогодні мав би бути в межах 17−20 тисяч гривень.

Сергій Кондрюк у програмі "Суспільні діалоги"
Сергій Кондрюк у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«З перших днів існування Верховної Ради України почалася велика брехня. Брехня почалася з того, що в нас ніколи не називалася, якою має бути заробітна плата українця. Більше того, коли в 1996 році була прийнята Конституція України де чітко написано, що кожен громадянин має право на достатній рівень життя, що включає одяг, харчування, житло для себе і для своєї сім'ї, у нас відразу почали брехати про так званий прожитковий мінімум», — зазначив він.

Якщо прожитковий мінімум українця на сьогодні має складати 17−20 тисяч гривень, значить і мінімальна заробітна плата має бути щонайменше на такому ж рівні або й вище, сказав експерт.

«Проте цього не робиться і проводиться така брехня, що в бюджету немає грошей. Ну тоді скажіть, що сьогодні заробітна плата складає 30% від конституційного рівня. Це страшно, це неприємно. Ні, вони брешуть, називають зовсім інші цифри», — додав гість програми.

За його словами, уся політика України побудована на так званих «принципах дешевої робсили».

З країни, з ресурсів і передусім з людей, українців, висмоктували останнє заради створення надприбутків для зовсім невеличкої групки осіб. Тому критично важливим зараз є відмова від політики дешевої робочої сили. (…) Оця гібридна політико-бізнесова окупація також має бути здолана шляхом не просто заборони політики дешевої робсили, а покарання всіх тих, хто її не просто сповідував, а тим самим гнобив України та довів її до теперішнього стану", — пояснив Кондрюк.