Розвідка США оцінила ймовірність прориву ЗСУ до кінця 2023 року

Ймовірність прориву ЗСУ російської оборони становить 40−50%, заявив директор з аналізу Розвідувального управління Міноборони США Трент Мол

Американський розвідник сказав, що його оптимізм пов’язаний із недавніми успіхами ЗСУ на фронті
Американський розвідник сказав, що його оптимізм пов’язаний із недавніми успіхами ЗСУ на фронті

Мол заявив, що просування в районі Роботиного дає ЗСУ реальну можливість до кінця року прорвати всі російські оборонні лінії.

Однак він попередив, що обмежена кількість боєприпасів та погіршення погоди зроблять це завдання «дуже важким».

За його словами, навіть якщо цього року ЗСУ не вдасться досягти прориву, але вдасться розширити позиційний район навколо Роботиного, утримати позиції та забезпечити приплив боєприпасів, Україна матиме всі можливості для нового ривка у 2024 році.

Мол підкреслив, що російський генерал Сергій Суровікін, який створював оборонні рубежі, а також ватажок ПВК Вагнера Євген Пригожин, бойовики якого досягли найбільш відчутних результатів за останній рік, знаходяться поза полем бою — перший звільнений, а другий загинув в авіакатастрофі.

Американський розвідник сказав, що його оптимізм пов’язаний із недавніми успіхами ЗСУ на фронті.

«Якби ми розмовляли про це два тижні тому, я був би песимістичніший», — сказав Мол.

У той же час, на думку одного з представників адміністрації президента США Джо Байдена, до кульмінації наступу ЗСУ залишилося близько шести-семи тижнів бойових дій.

При цьому існують розбіжності щодо того, якого прогресу можна досягти за цей час. Дехто вважає, що українська армія, кинувши більшу частину своїх резервів до прориву другої лінії і зазнавши великих втрат при спробі її прориву, навряд чи просунеться далеко.

«Якщо подивитися на поле бою за п’ять років, то воно може виглядати приблизно так само», — сказав високопосадовець американської розвідки.