Запровадження е-декларування для всіх українців не на часі — ексзаступник Генпрокурора

Петиція з проханням ветувати закон про е-декларування набрала 25 тисяч голосів лише за пару годин. Адже запровадження е-декларування для всіх громадян зараз не на часі.

Петиція з вимогою ветувати законопроєкт про е-декларування та відкрити реєстр набрала необхідну кількість підписів
Петиція з вимогою ветувати законопроєкт про е-декларування та відкрити реєстр набрала необхідну кількість підписів

Про це заявив заслужений юрист України та колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Повернення е- декларування — це рішення державної ваги. Зокрема, для запобігання корупції. Однак всі дії зараз мають бути спрямовані, щоб мобілізувати суспільство на боротьбу з ворогом. Як так стається, що весь світ нам допомогає, а статки наших окремих олігархів ростуть, при прийнятті закону про деолігархізацію. Спірне питання, чи можуть бути відкрити декларації чиновників під час війни, але, що стосується е- декларування громадян, то це зайве. Зараз дуже багато людей виїхало за межі країни. Тому маємо створювати привабливий клімат, щоб люди поверталися в Україну. А введення е- декларування для звичайних людей під час війни — зайва позиція», — каже М. Голомша.

Він наголосив, що українська економіка втратила багату кількість робочих рук.

«Багато інтелектуалів, які були висококласними спеціалістами, також виїхали. Тому нам дуже складно наповнювати держбюджет. Зараз дуже багато українців, що перебувають в Європі, думають чи залишатися в ЄС, чи повертатися додому. Тому влада має робити все, для того, щоб вони захотіли повернутися в Україну. Тож треба не ускладняти, а навпаки спрощувати процедури. А стосовно боротьби з корупцією, то всі процедури та питання треба переводити у цифровий формат. Адже комп’ютеру не можна дати відкат чи хабаря. Тут всі питання до Мінцифри, яке цим має займатися. Введення ж е- декларування для всіх громадян не на часі. До цього питання можна б було повернутися після нашої перемоги над ворогом. Зокрема, після того, як в країні все б стабілізувалося», — резюмує М. Голомша.

Нагадаємо, законопроєкт № 9534 про відновлення електронного декларування для посадових осіб ухвалили 5 вересня. При цьому Рада провалила правку № 371 про негайне відкриття декларацій чиновників — вона набрала лише 199 голосів. Після чого українці звернулися до президента Володимира Зеленського, аби він ветував законопроєкт № 9534 про відновлення електронного декларування. Відповідна петиція набрала необхідну кількість голосів у рекордні строки — одразу в день публікації.

Автором петиції виступив військовослужбовець ЗСУ Олександр Ябчанка.

«В цей час приховувати від українців декларації влади — це покривати тотальну корупцію у країні», — мотивує своє звернення у петиції її автор, і просить «негайно забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій без очікування річного терміну», — сказано в петиції.

При цьому в РНБО підтримують законопроєкт про відновлення декларування певної категорії осіб, але водночас вважають, що потрібно подавати таку декларацію всім громадянам України.