Ексзаступник Генпрокуропа розповів, що заважає провести Націоналізацію Моршинської, яка належить олігарху рф

Націоналізацію Моршинської, частка якої належить російському олігарху Михайлу Фрідману, гальмує корупційна складова.

Михайло Фрідман
Михайло Фрідман

Про це заявив заслужений юрист України та колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Наставав такий період, коли держава мала проаналізувати всі чотири хвилі приватизації. Зокрема націоналізувати без вийнятку, всі без вийнятку державні активи та підприємства, які належать представникам російської федерації. Будь -яка поступка працює на ворога. Вони отримують зарплату, сплачують податки, віддають кошти на озброєння армії і так далі. Тому в час війни провинні бути прийняті ретельні рішення, які стосуються націоналізації майна та активів громадян рф. Також це стосується стратегічних об’єктів. Адже велася політика розбазарювання держмайна та послаблення економіки України для того, щоб послабити нашу обороноздатність. Коли ворог усвідомив, що це все готово, напав на нашу державу», — каже експерт.

Він нагадав, що вороги вивезли з нашої території заводи та фабрики. А також працюючи підприємства.

«Ми ж повинні діяти в рамках закону. рф не має права обслуговувати все коштом наших підприємств. Скільки об'єктів віддано під приватизацію бездумно з позиції, що все державне має бути роздано. Тільки безвідповідальна людина може говорити, що держава — це неефективний менеджер, яка не розуміється на виробничій сфері та державотворчих процесах. Наприклад, у США не розпродали все. У нас же навіть Укрспирт держава віддала у приватні руки. Також стоїть питання про приватизацію Укрзалізниці. Ставиться питання, хто таке може ініціювати. Тому після аналізу чотирьох хвиль приватизації треба повернути у власність держави, об’єкти, щоб були віддані олігархам, які не виконують укладену угоду, що все буде працювати для українського народу та держави «, — каже М. Голомша.

На його думку, націоналізацію Моршинської, частка якої належить російському олігарху, гальмує корупційна складова.

«Також очевидно, що відбувається неефективне виконання доручень Ради нацбезпеки та оборони. Причинами можуть бути безвідповідальність, а також домовленість чи меркантилізм. Кабмін зобов’язаний все це поставити собі на контроль та відстежувати. Має проводитися системна робота комітетів Ради та Кабміну й всіх міністерств та відомств. Президент, особливо в час війни, повинен щорічно у Верховній Раді представляти стратегію нацбезпеки. Вона стосується виконання рішень Ради нацбезпеки та оборони та Кабміну, програмних засад у боротьбі з корупцією. Має бути постійний аналіз та контроль виконання», — резюмує М. Голомша.

Нагадаємо, що компанія IDS Ukraine, яка є виробником ТМ «Моршинська», закликає державу якнайшвидше націоналізувати в законний спосіб частку компанії розміром 49,99%, яка належить Михайлу Фрідману й іншим акціонерам, які перебувають під міжнародними й українськими санкціями. Затягування ж процесу націоналізації підвищує імовірність рейдерського захоплення та знищення компанії.