Буш у 1991 році в Парламенті закликав Україну не виходити з Радянського Союзу, — Шишкін

Тодішній президент США Джордж Буш виступав влітку 1991 року в Парламенті та закликав Україну не виходити з Радянського Союзу.

Віктор Шишкін у програмі "Суспільні діалоги"
Віктор Шишкін у програмі "Суспільні діалоги"

Про це повідомив суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Через півтора місяця відбувся ДКНС (Державний комітет з надзвичайного стану) і проголошення незалежності, а ще через три місяці Всеукраїнський референдум. І коли комуністи кажуть, що ЦРУ розвалило Радянський Союз, Америка розвалила Радянський Союз, ви хоч подивіться історію. Був виступ Буша в українському Парламенті влітку 1991 року. Ми тоді, члени Народної ради, антикомуністичної опозиції, були в шоці. Ми самі стояли з плакатами на Європейській площі, яка тоді називалася імені Ленінського комсомолу, протестували проти Буша», — розказав він.

Також, за його словами, було 13 застережень до документа, який потім назвали Будапештським меморандумом.

«Це голосування було влітку 1993 року. Президентом був Кравчук і Парламент І скликання, в якому 375 комуністів було з 450. Звичайно, що Компартія була заборонена, а вони то комуністами в душі залишилися. Але в них був якийсь державний погляд. Було 12 застережень. Основа цих застережень — на нашій території ліквідовувалося 30%+ пускових установок і 40%+ ядерних боєголовок. Це менше половини. Ні одна влада, яка критикує перший Парламент, не згадує чомусь цей 1993 рік. І перші, хто був проти саме такого підходу до документа, — американці та москалі», — зазначив екссуддя КСУ.

Тоді й почалася ініціатива проведення дострокових парламентських виборів, згадав Шишкін.

«Я сам був прихильником дострокових парламентських виборів, але не пізніше весни 1992 року. Тобто коли відбувся референдум, треба було розпустити. А в 1994 році такої необхідності не було. І тут закручують гайки. Парламент приймає рішення про саморозпуск і президент Кравчук приймає рішення, що йде. Приходять ті, які нічого не знали, не читали, не брали участі в дискусіях, не аналізували. І тепер бах — Будапештський меморандум», — підкреслив гість програми.