На цей осінньо-зимовий період відключення світла будуть по 6−10 годин, — експерт з енергоринку

Якщо минулого року відключення світла були по 4−6 годин, то на цей осінньо-зимовий період будуть більші — по 6−10 годин.

На цей осінньо-зимовий період відключення світла будуть по 6−10 годин, — експерт з енергоринку

Про це сказав експерт з енергоринку та голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Те, що відключення світла будуть, я думаю, для багатьох експертів і фахівців зрозуміло. російська федерація била й буде бити по генерації, по розподільчих мережах, по мережах Укренерго. Вони вже б'ють, до речі, не тільки по трансформаторних підстанціях, а б'ють по високовольтних лініях електропередач. Тому однозначно відключення будуть», — повідомив він.

Водночас, за його словами, є ряд факторів не тільки зовнішніх, але й внутрішніх, такі як бездіяльність Центренерго та Міненерго.

«Коли Центренерго на липень взагалі не накопичив ні одної тонни вугілля. Також маємо проблему Гідроенерго, зруйнована Каховська ГЕС, а вона давала 5% від загальної генерації», — додав експерт.

Попенко зазначив, що катастрофа на Каховській ГЕС впливає на саму генерацію, тобто зменшується кількість, яка відправляється в мережу.

«Ми зменшуємо можливості по накопиченню води для подальшої гідрогенерації. Це також проблема. І її, на жаль, неможливо вирішити. У нас є проблеми з водопостачанням, у нас є проблеми з наявністю води в системі Укргідроенерго. І це зменшує кількість електроенергії, яку ми можемо скидувати в загальну енергетичну мережу України», — пояснив Попенко.

Він підкреслив, що інтенсивність відключення світла буде залежати від обстрілів рф, від готовності областей до опалювального сезону, від наявності вугілля та газу, а також погодних умов.

«Якщо температура буде триматися, наприклад, -10 протягом одного тижня, — це одна історія. А якщо температура знизиться до -20 протягом тижня, то це буде означати, що ми повинні витрачати газу чи вугілля вдвічі більше, ніж витрачали при -10. Тому температурний режим буде серйозно впливати на те, як буде працювати система», — сказав експерт.

Ймовірно, на його думку, будуть одночасні відключення в багатьох областях, в 5−15 областях по Україні.

«На сьогодні в першу чергу потрібно говорити про прифронтові зони, тому що там дійсно є проблеми. Прикордонні області, наприклад Сумська чи Харківська області, тому що енергетична система України побудована так, що частини деяких областей приєднанні до російської федерації», — додав він.

Попенко повідомив, що також є проблеми з перенавантаженням в Київській, Одеській і Львівській областях.

«Це пов'язано з тим, що капітального ремонту Обленерго не проводили, і все напряму впливає на те, чи витримають мережі певну кількість абонентів. При тому ми повинні говорити, що кількість абонентів в областях давно перевищує допустимі норми», — підсумував експерт.