Зеленський вирішив хайпанути на прирівнянні корупції до держзради — експерт

Ініціатива президента Володимира Зеленського про прирівняння корупції до держзради, була заявлена, щоб хайпанути на настроях суспільства.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Про це в коментарі заявив народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

" Тут грають роль два фактори. Цей законопроєкт не був би сприйнятий певною частиною нашого суспільства, зокрема, яка любить допомагати західним грантодавцям, та частиною західного також. Є два аргументи, які Зеленський не міг проігнорувати. З огляду на громадську думку та позицію західних колег та партнерів. Перший фактор, що прирівняння корупції до держзради міняє підпорядкованість слідчих органів. Адже повноваження розслідування та відкриття відповідних кримінальних справ переходить від НАБУ до СБУ. Однак СБУ не є в нас абсолютно не заангажованою установою. Вона повністю виконує вказівки Офісу Президента, так як це є стосовно липової справи проти полковника Червінського «, — каже експерт.

На його думку, якщо б підслідність корупційних злочинів повністю перейшла до СБУ, то це дало б можливість Офісу Президента в ручному режимі регулювати, кого притягувати до відповідальності, а кого — ні.

" Десь відбувається імітація боротьби з корупцією, як з Коломойським, а комусь насправді треба врізати, щоб був слухняним для ОП. Саме це і вплинуло на позицію наших західних партнерів, а також на частину українського суспільства, яка вважає, що НАБУ веде широкомасштабну боротьбу з корупцією. Хоча я особисто так не вважаю. Тому ми і не побачимо серйозних зрушень у боротьбі з корупцією", — каже В. Жердицький.

На його думку, ініціатива В. Зеленського про прирівняння корупції до держзради, була заявлена, щоб хайпанути на настроях суспільства

" Він хотів отримати позитивні відгуки від суспільства та західних партнерів. Хоча НАБУ не є повністю залежним від Офісу Президента, однак ми все одно не побачимо безкомпромісної боротьби з корупцією. Адже у нас не корупція, а суцільна система здирництва, яка поширюється від Офісу Президента і до останнього забитого села", — резюмує експерт.