Ми маємо таку собі форму олігархократії, — Олександр Вуйцік

Представницька демократія не є однією з форм демократії. А влада, як і майно, не може бути якось виражена або проявлена окремо.

Олександр Вуйцік у програмі "Суспільні діалоги"
Олександр Вуйцік у програмі "Суспільні діалоги"

Таку думку висловив військовослужбовець ЗСУ, виконавчий директор Конгресу українських громад Олександр Вуйцік у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Тобто люди або є владою, або вони нею не є. Якщо вони віддають цю функцію комусь іншому, саму функцію влади, вони її позбавляються, при чому позбавляються добровільно, звичайно. А представницька демократія — це форма, котра була свого часу обрана як зручна форма: пішов проголосував і за тебе хтось буде вирішувати твої питання, твої проблеми. Очевидно, воно не працює, тому що всі кризові явища, куди ми можемо віднести на рахунок явищ соціальних, та сама економіка як одна зі сфер життєдіяльності, етика, культура, котра формується якраз у процесі існування соціуму. Вона якраз є наслідком того, як люди уявляють собі, хто вони такі, і вибудовують свої відносини між собою, і відповідно, як вони починають формувати своє життя», — зазначив він.

Тому, за його словами, очевидно, що весь світ потребують переосмислення тих явищ і тих понять, котрими звикли користуватися.

«Точнісінько так само, як, наприклад, поява літака. Для того, щоб ми змогли користуватися літаками, нам потрібно було розуміти, що існують закони аеродинаміки, і не пробувати паровоз переробити в літак — це неможливо. Тобто там існують трохи інші фізичні принципи. Закони фізики ті самі, незмінні, просто ми починаємо їх розширювати, вони ускладнюються. Сучасне суспільство теж ускладнюється. І з появою інформаційного зростання рівня соціальних комунікацій, з одного боку, інформації стає страшенно багато та до неї важко адаптуватися, а, з іншого боку, ця ж інформація за відсутності критичного мислення слугує інструментом маніпуляції», — пояснив гість програми.

Також Вуйцік проаналізував термін «охлократія»: наче й «охлос» (натовп) формує якісь бажання, але всі розуміють, що це абсолютно маніпульований процес.

«І тому казати, що це охлократія не можна. Так можна було б оцінювати за тим, хто є вигодонабувачем такої системи. Очевидно, що не народ і не натовп, котрі деградують насправді. Їх просто використовують. І маємо, як на мене, таку собі форму олігархократії, коли керують навіть не політики, а ті, котрі стоять за цим процесом — вони справжні бенефіціари», — резюмував військовослужбовець.