Це один зі шляхів реалізації філософії дитиноцентризму, — Євген Сидоркін про освітній застосунок «Мрія»

Президент України Володимир Зеленський презентував новий освітній застосунок «Мрія», який незабаром зможе допомогти мільйонам школярів, батьків і вчителів ефективніше користуватися можливостями освітньої системи.

Володимир Зеленський на презентації освітнього застосунку "Мрія", 1 вересня
Володимир Зеленський на презентації освітнього застосунку "Мрія", 1 вересня

Директор Київської гімназії № 287 Євген Сидоркін прокоментував такі нововведення для телеканалу I-UA.TV.

«Уявіть собі умовного учня, якому нецікаво слухати вчителя на уроці. Чим він займається? Зазвичай розважає себе за допомогою застосунків мобільного телефона. Не секрет, що діти є активними споживачами медіапродукту через Інтернет-ресурси. Тож ми, дорослі, маємо використати цю сучасну тенденцію з освітньою метою — знайти можливість надавати освітні послуги через мобільний застосунок, надавати можливість здобувачам освіти споживати якісний освітній продукт за допомогою Інтернет-ресурсів», — вважає він.

За його словами, саме з такою метою і створено мобільний додаток «Мрія». Це сучасний освітній ресурс, який надає безперервний доступ до якісної сучасної освіти.

«Наприклад, останні статистичні дослідження свідчать про брак педагогічних кадрів у галузі природничих і точних наук. На жаль, це також сучасна тенденція для України, зокрема і для столиці», — зазначив директор гімназії.

Також, на його думку, не всі вчителі знають і можуть цікаво розповісти про сучасні освітні тренди, наприклад, такі як штучний інтелект ChatGRT.

«Застосунок „Мрія“ не вирішить кадрових питань, але допоможе розв’язати проблему доступу до якісних освітніх послуг. Це один зі шляхів реалізації філософії дитиноцентризму — освітньої парадигми нової української школи», — сказав він.

Сидоркін пояснив, що застосунок створений для того, щоб дитина, яка ще недостатньо компетентна в питаннях медіаграмотності, не шукала інформацію в безмежному віртуальному просторі.

«Важливо зазначити, що цей мобільний додаток розширює можливості щодо подолання навчальних втрат. Сьогодні це одне з найболючіших питань освіти, до вирішення якого докладаються максимальні зусилля», — додав директор гімназії.

Він повідомив, що зараз Київ перейшов на електронний документообіг, так навчальні заклади заповнюють електронний журнал «Єдина школа».

«„Мрія“ — це не просто мобільний застосунок. Ми розширюємо та осучаснюємо освітній простір дитини. І це не ускладнює освітній процес, а навпаки, спрощує його, так само як, наприклад, перехід на електронний документообіг, переваги якого вже оцінили всі учасники освітнього процесу», — підкреслив Сидоркін.

За його словами, якщо в дитини немає смартфона або взагалі телефона, вона нічого не втрачає. Водночас учень може в позаурочний час прийти в кабінет інформатики та переглянути додаткову інформацію.

«Останнім часом значно зросла кількість різноманітних освітніх конкурсів, змагань, олімпіад. Інформацію про них не завжди легко знайти в мережі „Інтернет“. Якщо ж її буде зосереджено, наприклад, у „Мрії“, думаю, ми розкриємо багато нових юних геніїв, не втрачатимемо талановитих дітей. Не за горами той час, коли всю необхідну освітню інформацію дитина зможе знайти, просто зайшовши через браузер до „Мрії“», — підсумував він.