В Україні немає ринку кібербезпеки — Іван Пєтухов

Саме тому законопроєктом 8087 хочуть засекретити все, що стосується слова кібер.

Іван Пєтухов
Іван Пєтухов

Про це під час ефіру заявив підприємець та фахівець з питань кібербезпеки Іван Пєтухов.

«Деякі наші можновладці кажуть — я велика людина в уряді, та очолюю кіберармію. Що таке кіберармія? Це коли велика кількість людей розуміються на IT — технологіях та на протидію ворогу роблять свою справу. Об’єднуються та між собою комунікують. У нас є багато кіберфахівців, які волонтерили та відбивали атаки ворога. Це не треба називати гучними словами — кіберармія чи кібервійська. Це треба створювати в Міноборони. Тобто встроювати підрозділи в ЗСУ, не обмежено придатних, а розумних та талановитих. Створювати умови для їх розвитку та для тих, хто хоче прийти поволонтерити, а не піаритися на цьому чи красти кошти. Наші ж державники створюють умови, як краще „тирити бабки“. Наприклад, законопроєкт 8087 нардепа Федієнка», — каже І. Пєтухов.

За його словами, цим законопроєктом хочуть засекретити все, що стосується слова кібер.

«Тобто нардепи секретно будуть тирити кошти. Навіть засади повинні бути секретними. До речі, нардепом Федієнком у парламенті було створено підкомітет з питань кібербезпеки, захисту об’єктів критичної інфраструктури, розвитку вітчизняної ІТ — сфери та автоматизованих систем управління. У склад підкомітету ввійшли люди, які не мають жодного відношення до кібербезпеки. А Касай Генадій, який входить у склад підкомітету працював на „Мотор Січі“, та допомагав президенту цієї компанії, зраднику України, В’ячеславу Богуслаєву. Складається враження, що хтось повинен відстукувати москалям, що відбувається у кібербезпеці», — каже фахівець.

Він підкреслив, що за роки незалежності в Україні так і не створили ринок кібербезпеки.

«Наші люди не звикли сплачувати за кіберзахист. Це окремий та дуже дорогий ринок. Однак в умовах війни це так не створюється. Це створюється при працюючій економіці. Повинні працювати фахівці, а компанії мають розуміти, що певну частину грошей треба віддавати на це. Однак одним законопроєктом 8087, натиском, вимогою чи секретністю — це не вдасться зробити. Це блюзнірство», — резюмує експерт з кібербезпеки.