Себастьянович: Розпорядження грошима та призначення на посади — це і є влада

Наприкінці каденції Кучми люди, які захопили більшість майна в Україні, зрозуміли, що найбільший прибуток дає саме влада, тобто розпорядження суспільним майном, ресурсом, бюджетом і призначенням на посади. Тобто розпорядження грошима та призначення на посади — це і є влада.

Павло Себастьянович у програмі "Суспільні діалоги"
Павло Себастьянович у програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив підприємець і громадський діяч Павло Себастьянович у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Починаючи з Ющенка, уже такі справжні еліти не мали змоги конкурувати за владу. Тобто кримінал, який почав збагачуватися на суспільному багатстві, більше еліту до влади не допускав. Тобто не було більше конкуренції. Була лише конкуренція між владними групами. І останній наш президент, пан Зеленський, майже все своє життя провів серед цих олігархів, серед багатіїв, чиновників, силовиків, які запрошували його на свої родинні свята чи корпоративні свята. Він бачив ці величезні гроші, і вони зі своїм оточенням, з юристами, з „рішалами“ побачили, що все це вони можуть взяти. І не задовольняти себе крихтами зі столу, а просто забратися на цей стіл, і вони це зробили», — сказав він.

За його словами, не було ще такого, щоб справжні еліти прийшли до влади в Україні.

Щоб бути справжніми елітами, потрібно виконати такі умови: засвоїти виборчі технології, потрапити у виборчий список, бути впізнаваним і мати вірогідність перемогти. Тоді, на думку Себастьяновича, еліти можуть прийти до влади.

«Системним мисленням і кримінал може володіти. Ми бачимо, яку систему вибудували наші „юристи-рішали“ в Офісі Президента, як вони всі гілки влади захопили та всі потоки ведуть через них. Тобто в них теж системне мислення. Цього замало. Щоб зрозуміти, хто такі політичні еліти, потрібно дати визначення державі. Що таке держава? Держава — це інструмент вирішення протирічь між особистим інтересом і суспільним інтересом. Тобто туди повинні потрапляти люди, які будуть дбати про суспільний інтерес. Це єдина риса, яка потрібна людині, яка буде політичною елітою», — пояснив гість програми.